Slaget om den skånska mjölken

Coop byter mejerileverantör från Skånemejerier till Arla. Coop kallar det för “Starkare utbud i Coops mejerihyllor“. Det är klart att det tog hus-i-helvete hos skånska konsumenter. Två Facebooksgrupper har bildats också för att protestera (sök på “Arla, Skånemejerier”).

Skånska Dagbladet skrev i veckan som gick om lokala Coop-handlare i Malmö och övriga Skåne som satt ut stora skyltar i affären att de beslutat att även i fortsättningen köpa av Skånemejerier. Medan Sydsvenskan berättar att Skånemejerier kan kompensera förlusten något genom att köra mjölken över bron och sälja den på Själland.

Skånemejerier ägs av skånska bönder medan Arla ägs av svenska och danska mjölkproducenter. Den avgörande frågan nu torde vara: var produceras den mjölk jag köper i min Coop-affär. (Likadant borde man fråga sig: var säljs den mjölk som produceras nära mig?) För tio år sedan hade detta ärende bara passerat, speciellt som massmedia just nu är fyllt av musiktävlingar och förlovningar. Men idag kan ärendet väcka uppror.

Och det är häftigt, tycker jag: på 70- och 80-talet gick det bara att köpa ekologiskt producerat livsmedel eller ett större vegetariskt sortiment i så kallade alternativaffärer. Nu är det här vardagsmat i vanliga affärer. Nästa erövring att göra är för det närproducerade och det som tillverkas på ett för odlaren ekonomiskt schysst sätt, Fair Trade. De här två fenomenen är nu på väg att slå igenom i allmänhetens medvetande, det massmediala intresset och i handlarns affär. Och här kan det bli konflikt. För vad ska väljas: Den fjärrproducerade  Fair Trade-grönsaken eller den besprutade från den lokale odlaren. Klart verkar i alla fall vara att den skånske konsumenten vill köpa mjölk från en leverantör som har ordet Skåne i namnet.

P.S. Jag har epostat Coop och Arla om var mjölken kommer ifrån som ska säljas på Coop i Skåne. Bara ett tips.

This entry was posted in Mat and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s