Vem/Vad ser vi på bilden?

Här kan du skicka in bilder som härrör från det gamla Kvarnby med omnejd – inte så kinkigt med gränsdragningen- och förhoppningsvis få hjälp av bloggens besökare med att identifiera vem och/eller vad det är vi ser!

FLASH: Nu är mysteriet löst, vi vet vem paret är på fotot från Östra Kattarpsvägen 1 i Kvarnby by. Två intressanta kommentarer har inkommit!
Se text och bild här.

***

“Min morfar var bror till Erik Cederholm som hade handelsträdgård i Södra Sallerup/Kvarnby. Före Erik hade deras far Theodor Cederholm handelsträdgården i sju år (1920-1927), han dog ung.” Så skriver Yvonne Cederholm som skickat nedan bild till Kort från Kvarnby. Vägen vi ser torde vara Nummertolvsvägen som nere till vänster utanför bild numer går i en viadukt under Sallerupsvägen. Eller hur? 🙂

Cederholms_handelsträdgård.jpg

Yvonne Cederholm skriver vidare: “Men jag släktforskar och vet att Theodor hade arbetat i åtta år som trädgårdsmästare på Löddesborgs slott, när han tog över handelsträdgården efter en trädgårdsmästare som hette Wadst.” Någon som vet mer?

Om vad som här odlades vet i alla fall Christina Mellberg som skrivit “Trädgårdsmästarnas Husie”, en uppsats i ord och bild att ladda ner här (pdf). På sidan 25 kan vi läsa följande om Cederholms Handelsträdgård: “Cederholms Handelsträdgård, S:a Sallerup 3, Kvarnby, (tel 46) anlagd 1920 av Theodor Cederholm och drivs av sonen Eric Cederholm. Omfattar 9,5 tld med 2 växthus och 100 bänkfönster med gurkor, chrysanthemer, knölbegonior och pelargoner samt frilandsodling av blomkål, vitkål, rosenkål och lök.” Någon som vet mer?

Enligt uppgift från annan bloggbesökare som jag också har intervjuat: Bernt bakade bröd på Kvarnbybageriet, så ska Erics broder Sture Cederholm bedrivit fruktodling i anslutning bredvid Erics odlingar. Någon som  vet mer?

***

Krokus/Virentofta villaförening har skickat in nedan bild och undrar vilken gård det här kan vara? Förhoppningsvis en gård som funnits i Husie. På fotot är fastklistrat baktill kontaktuppgifter till fotografen: Knut-Göran Christersson, Malmö. Vederbörande är tyvärr inte längre i livet, men någon annan kanske vet något om gården på fotot?

husie.jpg

***

Britta Ternrud har skickat in en skolbild från Tullstorps nya skola omkring 1947. Se text och bild här!

***
Busslinjen Malmö-Virentofta-Kvarnby-Sallerup Se text och bild här.

***
Visar bilden nio rekryter i Kvarnby Folkets Hus för hundra år sen, eller? Se text och bild här.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s