Om mig

Jag har två bloggar, denna och Kort från Åkersberga. Den här var min enda blogg fram till 2020 då jag flyttade till Åkersberga. På den nya bloggen skriver jag om min nya hembygd och vad jag är med om nuförtiden av kulturupplevelser och dagsaktuellt. Här på Kort från Kvarnby fortsätter jag samla allt som rör Kvarnby, Husie, Malmö, Skåne och skriva om sånt som rör försvar, krig och militärhistoria, ett stort intresse.

Lista på mina inlägg och uppsatser om försvar, krig och militärhistoria

Mina skrifter om andra ämnen

Foto

Jag fotograferar ofta och gärna och publicerar mina bilder fortlöpande på Flickr där du kan se mina foto här. Vill du publicera mina foto i något eget sammanhang kan det gå bra om du hör av dig till mig innan och berättar: epost: amwwendel@gmail.com

Föredragshållare

Jag tycker det är jättekul att bli anlitad som föredragshållare i de ämnena som jag bloggar om eller för övrigt har skrivit om, se listan på sidan Malmöhistoria. Jag kan även hålla i work shops för dig som vill komma i gång med att själv börja skriva och blogga om din lokalhistoria. Numer bor jag i Åkersberga, men det finns ju såväl zoom som tåg! 
Kontakta mig här, epost: amwwendel@gmail.com

Reportage från mitt föredrag i Oxie Härads Hembygdsförening om August Palms uppväxt i Husie.

Cykelguidning i det historiska Husie

Den 22 september 2019 genomförde jag med intresserade deltagare i Oxie Härads Hembygdsförening en cykeltur från Fårabäck i söder till Tullstorp i norr. Jag berättade om bybildningar, skolväsende, en del “kändisar” härifrån, krigshistoriska märkligheter och kyrkofakta. Dessutom kunde jag lägga fram nya fakta om August Palm och hans syskon!
Nu har jag flyttat till Stockholm så det blir svårt ta hand om nya guidade cykelturer i Husie! Men du kan alltid: Gå med i Oxie Härads Hembygdsförening för framtida föredrag och andra evenemang.

Bakgrund och min vardag tills jag 2020 flyttade från Kvarnby

“Jag heter Anna-Mi Wendel och är en lokalhistoriskt intresserad journalist som bor i Kvarnby, en sedan länge inkorporerad by längst ut i östra Malmö. Jag har bott här sedan 1991.

Den del av Kvarnby som jag bor i heter Kvarnby station efter just stationen som tidigare fanns i närheten. Tågen passerade här när de gick sina dagliga turer mellan Östervärn i Malmö och Genarp och på vägen hämtades det kritmassa från de aktiva bruken. Tåglinjen lades ner 1948 och stationshuset brann ner 1985; nån gång revs även rälsen upp för banvallen tjänar numer som underlag för cykelbanan mellan Malmö och Bokskogen. Förutom Kvarnby station och det som nu kallas Kvarnby finns även Kvarnby by vilket är det ursprungliga Kvarnby, lite rörigt, och det ligger för sig själv längre bort i sydost.

Det här östra området av Malmö är stadd under ständig förändring, verkar det som, och jag är glad över de fotografier jag tog när jag flyttade hit. 2008 införskaffade jag en nätt liten digital kompaktkamera (efter 35 år med analoga systemkameror) som jag kunde manövrera med en hand, anpassad till att jag och hunden hade för vana att på lördagarna promenera Kvarnby – Södra Sallerup t o r och andra dagar tog andra långpromenader i environgerna. Därefter var det bara att fortsätta dokumentera bygden lite mer systematiskt och den 15 mars 2008 slår jag upp portarna för den här bloggen. 2014 dör min följeslagare i den aktningsvärda åldern 16 1/2 år, livslängden kanske baserad på dessa ständiga promenader, de kan inte ha skadat någon av oss i varje fall. Sedan dess har det blivit lite mer vankelmodiga spatseringar, men i sällskap av en större systemkamera som kräver tvåhandsfattning. En liten tröst i väntan på att jag kan ha en ny hund.  (2019 får jag ny hund, en liten fredlig sak som accepterar att jag ibland stannar och plåtar med min kamera…).”
Citattecken satt runt berättelsen när jag 2020 flyttade till Åkersberga och barnbarnet där.