Succé för stadens skafferi

IMG_0900

Idag hade en ny marknad premiär i Malmö. Stadens skafferi: Lokala ekologiska matproducenter visar upp och säljer sitt utbud utomhus i Folkets Park. De öppnade klockan 10 och vid halv ett började varorna ta slut… Det var en anstormning av folk vilket överraskade försäljarna minst sagt. Mig också. Det finns gott om ekologiskt framtagna livsmedel i den ordinarie handeln, hur kan det här bli sådan succé? Folk träffades och pratade och satt ner och åt det som det köpt och det var som Malmöfestivalen fast utan musik. Men med bättre mat…

IMG_0901

Här står Charlotte Nicander och Carlos Rojas och säljer vad de odlat på stadsmark vid Västra Skrävlinge kyrka. Det var ett reportage idag om dem i Skånes Fria Tidning. Jag köpte gulrötter och vitrötter.

IMG_0899

Här var ett gäng som sålde äpplechutney på fallfrukt de fått av villaägare runt om i Malmö. Jag köpte grönkålschips…

IMG_0898

Det här var de mest färggranna pumpor jag sett, köpte inga, ville inte förstöra kompositionen. 🙂

IMG_0904

Det här köpte jag: Uppe till vänster står en burk honung från “Malmös tak” vilket är en bokstavlig faktabeskrivning. Jag kunde välja mellan honung från bisamhällen belägna på hustak i Augustenborg eller vid Dalaplan. Jag valde Augustenborg för det lät inte bra med bisamhälle vid stadens värsta bilavgasställe. Vi pratade om det och ingen av oss visste om honungen kunde ansamla sådana gifter. Vet du?

Sen köpte jag två olika sorters surkål, en burk krämiga timjanskryddade yoghurtsbollar, lite godis, teer, nyponmarmelad samt grönkålschips och rötterna i förgrunden. Jag hade även köpt några lustiga kakor och en kolsvart bulle gjord på aktivt kol och fikon, men dem åt jag upp innan jag kom hem och ville ta ett foto på vad jag köpt…

I vilket fall var matmarknaden rörande rolig och tydligen något som  många längtat efter. Den här matmarknaden var en engångsföreteelse för Malmöprojektet Stadsbruk, men kom igen: dagens anstormning visar ju på behovet att få kombinera matinköp med social samvaro och utomhusaktivitet. I varje fall när det är strålande sol och 15 grader…

This entry was posted in Mat and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s