Arbetssökning pågår, del 9: surdegsbröd

Det bästa man kan göra som arbetssökande är att baka bröd! Man får något annat att tänka på och kan följa en annan tidsordning än att sitta och glo på diverse jobbsökardatabaser som tar minuter på sig för att ladda fram en ny sida. Särskilt Platsbanken har blivit döseg efter omgörningen i helgen.
Här handlar det om timmars jäsning och gräddning. Och det egenhändiga brödbaket lyfter sig ovanför andra kontinuerliga hushållsysslor av att städa, tvätta och handla, etc. Att själv baka sitt bröd är att skapa och förvalta ett arv. Och brödet ska givetvis handknådas!
Jag bakar just nu mitt livs första surdegsbröd baserad på hemmagjord surdeg. Den senare har tagit fyra dagar på sig att växa upp till mogen produkt från det att jag rörde ihop 1 dl rågmjöl och 1 dl vatten. Igår rörde jag i en liter vatten och en liter rågmjöl. I morse hade surdegen vällt över alla bräddar, men jag var förberedd och hade satt skålen i en ännu större sådan.
Receptet jag följer står bak på rågmjölspåsen. Och det innebär att jag i frysen nu har 8 portioner surdeg, och att det står en i kylen vilken jag ska baka med om några dagar igen. Inte för att jag behöver det, men det går bara åt 25 gram jäst för de fyra limpor som nu blir fallet i ugnen så andra halvan av jästen tänkte jag använda då. Sedan har jag väl frysen full av bröd. Känns som bättre än pengar på banken.
Surdeg är en gammal tradition som idag verkar omhuldas väldigt mycket av män, kolla på nätet ska du se! En manlig bekant jag rådfrågade i ärendet berättade om sin surdeg som fyller 30 år i år och på nätet kom jag att läsa om en klump som hade anor till när Nero brände ner Rom, eller vad det nu stod.
Att baka bröd i allmänhet, men kanske surdegsbröd i synnerhet, är att förankra sig i det riktiga, verkliga livet, det som betyder något när det kommer till kritan.

This entry was posted in Arbete & Fritid, Mat and tagged , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Arbetssökning pågår, del 9: surdegsbröd

 1. Ulf R says:

  Vilket underbar ENKELT recept. Måste checka.
  Dock: Jag har ett annat problem, jag kör numera med dinkelmjöl till allt där “vetemjöl” står i recepten. Funkar naturligtvis vad gäller mjölet tll dillstuvad potatis-sås, pannkakor etc. MEN: Ska jag fortsätta med det?
  Min grej är närmast estetisk: När jag gör sockerkakan på dinkelmjölet så ser det så förbaskat TRÅÅÅKIGT ut. Mörkt och dant. inte roligt alls.Smaken däremot ok när jag öser på med vaniljsås. finsaxad färsk ananas o ovanpå det slingor av flytande honiung.
  Har öga och smaklökar en korrelationskoefficient???? 100 eller 6,4?
  Jag bara undrar.

 2. Tant Greta says:

  Jo, jag håller med dig. Det är något terapeutiskt i att baka bröd. Själv behöll jag mina sinnen och själ frisk genom att ständigt baka limpor när jag var småbarnsmamma. Men hann ju aldrig se att ens arbete hemma gav resultat, men brödbak det syntes och luktade gott.
  Du har inte tänkt på möjligheten att åka utomlands och jobba som informationssekreterare i någon organsiation. kolla in http://www.reliefweb.int eller Afrikagrupperna.se

 3. anna-mi says:

  Ulf R: det stora problemet med att du använder dinkelmjöl till din sockerkaksefterrätt är att det mjölet har näringsvärde till skillnad från de andra ingredienserna. Det måste skära sig att allt inte är socker i din paradrätt så varför inte skippa kakan helt och hållet? Byt ut den mot sirap där du kan välja mellan ljus eller mörk. Ta båda förresten och ringla dem vackert runt vaniljsåsen där ananasen väl ligger och guppar. Och så honung ovanpå alltihop, låter perfekt!
  Alternativet är att tillföra en droppe gul hushållsfärg i kakasmeten. Eller byta dinkel mot vete. Förstår inte riktigt vurmen för dinkel i tid och otid.
  Tant Greta: Tack för tips och länkar. Bör hålla mig öppen för alla hugskott, men jag har inte alls det modet som du och vår gemensamma väninna har. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s