Arlas annons underskattar konsumenten!

Idag hade Arla en helsidesannons i Sydsvenskan med följande text: “Alltid 100 % svensk mjölk. Det här är Arlakon. Den är vår symbol som garanterar att mjölken kommer från svenska kor och gårdar. All (…) är gjord av svensk mjölk. Därför hjälper den också till att hålla det svenska landskapet öppet och levande.” Längts ner en bild på “Arlakon” och texten “En svensk ko.”

Rätt tjatigt, eller hur? Och i mitt tycke en smått obehaglig betoning på svenskheten. Arla ägs av svenska och danska mjölkproducenter. Vad tycker de senare om formuleringen? Annonsen är antagligen framtagen för att bemöta Skånemejeriernas annonsering tidigare i veckan där de betonade att de var ett skånskt företag som levererade mjölk till skåningar. Och den annonsen kom väl till för att försöka rädda marknaden för Skånemejeriet som förlorat stort genom att Coop bytt till Arla; se mina tidigare blogginlägg jämte nya artiklar i Skånskan och Sydsvenskan.

Att få en skåning positivt inställd till något genom att betona att fenomenet är svenskt är att underskatta den förra. Att å andra sidan hänvisa till att något är skånskt istället kan säkert ses som ett utslag av att vädja till lokalpatrotism och inskränkthet. Visst. Men jag tror att det i huvudsak positiva för en skåning idag med en regionalt förankrad mjölktillverkning är att produkten därmed är närproducerad, vilket i det allmänna medvetandet beytder korta transporter. Och därmed är vi inne på miljöaspekterna och bättre argument finns inte idag.

Så att komma dragandes med att mjölken är svensk är detsamma som att säga att den kan vara producerad så långt ifrån så den kan lika bra vara hitkörd från Rom, det är ungefär lika långt dit från Malmö som sträckan Malmö-Kiruna. Jag är övertygad om att det hade varit smartare att just betona det dansk-svenska samägandet istället för att dölja det i annonsen och berätta att mjölken kommer från öresundsregionen. Om den nu kunde göra det istället.

Och som Coop skriver i sitt svar till mig tidigare på bloggen: det gäller att titta på alla transporterna i kedjan. Det är det som är det intressanta: var finns mjölkbönderna, var finns mejerierna som används och var finns kunderna? De frågorna svarar den leverantör på som inte underskattar konsumenterna. Arlas annons, däremot,  kan inte sägas vara annat än hopkommen från ett aningslöst stockholmsperspektiv. Ska bli intressant om Arla svarar nångång på mitt brev till dem. Heja på!

This entry was posted in Mat and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s