Hans farfar träffade August Palm och själv fikade han hos Anders Ahlgren!

Jag fick ett väldigt trevligt brev från Anders Dahlström som berättar om sin farfars respektive sitt eget möte med två mer kända personer, båda från Södra Sallerup/Husie:

Palm.jpg

”Det här fotot är ett av de sista fotona med August Palm. Fotot är tagit i Torna Hällestads  Folkets Park, någon gång 1921.  Männen på bilden engagerade sig i Sveriges första folkomröstning gällande förbudsfrågan. Han med vita skägget, tredje från vänster, är August Palm och mannen längst till vänster är min farfar, Carl-August Dahlström.

Farfar tillhörde ´Nej´-sidan. Det är nog enda gången han engagerade sig politiskt,  vad jag vet. Har tyvärr aldrig träffat honom, han fanns inte då jag kom till världen.  Rovan (klockan) han har i fickan, den hänger idag på väggen i mitt kök.

Några månader efter att kortet togs, den 14 mars 1922, avled August Palm.  Så han fick inte vara med då folkomröstningen genomfördes i augusti samma år.”

Anders Dahlström har ett minne till som han här delar med sig av:

AA.jpg”Känner ni till Anders Ahlgren?
En man som jag träffat live för längesedan.
I min barndom spelade vi kula, samlade på filmstjärnor och autografer med mera.

I början av 1960-talet fick jag höra av min far att det fanns en brottare från Malmö som var världsmästare och som brottats i nio timmar i en final i Stockholmsolympiaden 1912. Min far kände hans bror, så adressen vi fick var Klågerupsvägen 453. Jag och några kompisar cyklade hela vägen från Lorensborg till Södra Sallerup. Ringde på och berättade att vi så gärna  ville ha en autograf. Han verkade förvarnad (brodern hade nog sladdrat).

AA tyckte säkert det var kul att han inte var bortglömd, det var ju cirka 50 år sedan han var aktiv.  AA dukade upp med bullar och saft, visade alla sina medaljer och berättade om just den berömda niotimmars-matchen mot finnen Ivar Böhling.  AA var något över 70 år då vi besökte honom. Inte så kraftig som jag trodde, han hade ju vägt 140 kg. Han hade ganska stora öron, men inga blomkålsöron som var vanligt på brottare. Han var en mycket snäll och trevlig man. Läste senare i SDS för cirka 10-15 år sedan att alla hans medaljer stulits från Idrottsmuseet i Baltiska hallen. Tror inte de återfunnits?

I OS-finalen 1912 gick det inte att skilja de två kämparna åt, så efter 9 timmar bröts matchen. Det egendomligaste beslut som fattats i olympiska sammanhang var att brottarna endast  tilldelades silvermedaljer fast de var olympiasegrare. På Stockholms stadion på Vallhallavägen finns  en stentavla där jag läst namnen på samtliga segrare.

Här står bland andra Anders Ahlgrens och Ivar Böhlings namn. Troligvis är de de enda olympiasegrarna genom alla tider, som endast erhållit silvermedaljer. Hade det varit idag hade de självklart fått guldmedaljer, då trean fick brons. Men brottarna hade väl ingen hög status på den tiden.
Autografen har jag fortfarande kvar.AAautograf.jpg
Hälsningar
Anders Dahlström”

Läs mer här om Anders Ahlgren, kraftkarlen från Kvarnby.

This entry was posted in Malmö and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s