Nu är det 375 år sen Christian IV slog läger vid Hohögarna med 15 000 soldater…

Den 6 september är det 375 år sen Danmarks kung Christian IV kom över från Köpenhamn till Malmö för att mota iväg det svenska härlägret. Då hade Gustaf Horn med 10 000 soldater och dito större tross tältat i Västra Skrävlinge och byarna runt om sen försommaren. De väntade på att en annan fältherre, Lennart Torstensson, skulle kunna ta sig med en lika stor här från Jylland till Själland för att därmed med Gustaf Horns armé på andra sidan kunna sätta press på dansken likt en rävsax runt Malmö och den danska huvudstaden. Anledningen till fälttåget var att Sverige ville bli av med Öresundstullen som Danmark upprätthållit sen 1429 och som var en kostsam tullavgift för varje skepp som ville ta sig genom Öresund.

Det svenska härlägret väntade och väntade, men Torstensson kom aldrig loss från Jylland och till slut tröttnade Christian IV på svenskarnas belägring så den 6 september 1644 steg han iland i Malmö med 10 000 fotsoldater och 5000 rytteri, så förtäljer historien, och slog läger runt Hohögarna vid nuvarande Sallerupsvägen och Östra kyrkogården. Hur det gick kan man läsa om, bland annat i de böcker jag tipsar om på min sida “Källor till 1600-talets krig som utspelade sig i Malmö med omnejd”. Ikväll, den 4 september, ska jag förstås hålla föredrag om det här också i Husie Församlingshem för Husie Lekmannakår, ska bli skoj!

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s