Kommer du ihåg telegrambuden?

Kommer du ihåg telegrambuden? Som ringde på och överlämnade vanliga telegram eller lyxbetonade för gratulationer av jubilarer, etc. Mina morföräldrar skickade alltid den senare sortens telegram till nära vänner och morfar brukade rimma något i meddelandet, det hörde liksom till. Den som överlämnade telegrammet hade uniform och färdades på en orange moped som det stod Televerket på. Jag har haft äran att få intervjua en man som började sitt yrkesliv som telegrambärare i Malmö på 1960-talet. Artikeln är publicerad i Malmö Kulturhistoriska Förenings årsbok Elbogen för 2018. Den går att läsa på bibliotek i Malmö eller på Malmö Stadsarkiv. Gå gärna med i föreningen, för 125 kronor per år får du årsboken samt möjlighet vara med på utflykter och föredrag, etc.

telegrambud.jpg
När jag skrev artikeln letade jag frenetiskt efter bilder på telegrambärare och deras mopeder, men fann inga sådana foton. Ulf Adelstam som jag intervjuade hade inga foton och det hade inte heller Telia, som jag nog tyckte kunde haft inte bara historiska foton utan även en moped kvar från gamla tiden. Så illustrationerna blev därefter i artikeln, några gamla telegram, se exempel till höger, samt bilder från Televerkets hus i Malmö, men fotot på Ulf blev bra i alla fall!

Men du som läser detta kanske har bilder från Televerkets telegramverksamhet under 1900-talet? Någon som med båtmössa och skinnpaj susar fram på en orange moped? Det vore kanonskoj att få se och kanske få publicera här på bloggen, jag tror mitt intervjuoffer skulle tycka det vore kul också! Så kontakta mig om du vill och skicka en bild eller två: anna-mi.wendel@telia.com

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s