Se namnet!

Det är inte första gången: när ett fenomen får ett namn, det vill säga jag lär mig vad egenheten i fråga heter, så ser jag det som aldrig förr. Det gäller allt från djur och natur till sociala händelser och strukturer. Nu har jag till exempel plötsligt lärt mig namnet på ett 60-tal växter. Det hände härom helgen då jag följde med på en vandring med Vilda Malmö, naturguidningar i stadsmiljö i Klagshamns fascinerande naturområde.

En ganska rask promenad med kunnig ledare som anförde liten grupp och berättade om de där som stod där nere på marken och som jag egentligen aldrig hade sett utan bara anonymt och kontaktlöst passerat. Men guiden besvärjde fram växterna ur deras för mig namnlösa töcken, jag antecknade och fotograferade och har lagt ut bilderna på mitt Flickr-konto där du också kan se vad arterna heter. 🙂

När jag nu ger mig ut på promenad eller cykeltur är världen plötsligt befolkad av en massa växter som hälsar på mig och jag nickar tillbaka och mumlar “färgreseda”, “kungsljus”, “bitterkrassing” och häpnar. Jag har vadat mig fram omgiven av dem alla under mycket mer än ett halvsekel, men det är bara en handfull jag vetat namnet på. Dessa såg jag, men de andra, namnlösa, har jag egentligen inte varit medveten om att de också fanns. Språkets betydelse kan aldrig underskattas…

 

Rosenvial, havssäv, bitterkrassing och gulmåra…

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s