Bernstorps mosse kunde kanske göras mer tillgänglig…

Bernstorps_mosse_3

Bakom bussen längs med den diagonal som vägen skapar på fotot finns Bernstorps mosse. Mellan väg 11 och Hornbach är vi så långt österut att det inte längre är Malmö utan Burlöv. Den kommunen berättar stolt om mossen på sin hemsida så jag cyklade dit. Har jag gjort förut men då bara för att fara förbi. Jag har aldrig fattat man kunde ta sig ut i detta unika naturområde. Och att det fanns så mycket där, men nu såg jag en informationsskylt på stigen som går parallellt nedanför bilparkeringen till byggvaruhuset. Klicka på bilden så den förstoras och du kan läsa om orkideer, ätbar groda, dvärgfladdermus och annat märkligt:

30sep

Jag står alltså här och bakom mig finns skylt och mosse:

30sep_1

Men när jag vänder mig om mot mossen så har jag även dessa:

DSCN5261.JPG

Bastanta charolais-kor inhägnade bakom elstängsel, det finns en säger en väldigt smal och krånglig ingång som det möjligen går att klättra in genom, men att göra det utan att få en stöt tror jag inte går. Och kor är kor så det känns vanskligt att annan ingång och reträttväg saknas… Närmare Toftanäsvägen går en traktorstig genom mossen utanför inhägnat koområde från Hornbach och ner mot motorvägen, väg 11, men den stigen leder mot en klassisk skräckthrillerfälla: två små förfallna möjligen bebodda förrådshus gömmer sig i en dunge bakom skyltar med texten: “Varning för stora hundar”. Kul! Så då vänder jag och försöker ta mig in vid mossens andra kortsida, via cykelstigen som går från Tullstorp till Stora Bernstorp vid  Vassvägen. Inget stängsel, men heller ingen stig utan ogräs upp till midjan bara.

Så här står jag:

30sep_2

Och jag undrar vad Burlövs kommun menar med att annonsera “För den som tar steget från Hornbachs parkering ut på mossen väntar en spännande upptäcktsfärd!” Skulle man kunna tänka sig att kommunen anlade en vandringsslinga det gick att beträda utan risk för skada på liv och lem samtidigt som alla rara växter och smådjursarter lämnades ifred? Särskilt också som kommunen berättar att den bruna kärrhöken brukar häcka här. Nu är det lite otillfredställande läsa ovan uppmaning till upptäcksfärd! Så jag skickar en länk från mitt blogginlägg till Burlövs kommun och hör om de har några planer på mossens framtida väl och ve?
Burlövs kommun om mossen.
Länsstyrelsen om mossen.
Naturskyddsföreningen Skåne om mossen.

 

This entry was posted in Fåglar, Miljö. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s