Har någon receptet till Kvarnby-kakan?

Det kom en kommentar idag till Kort från Kvarnby som jag vill lyfta upp särskilt för den här kakan måste vi hitta var den går att köpa idag -eller om någon vet hur man bakar den!? Verkar ju jättesmaskig!

Så här skriver Ylva Lifvenborg angående bloggsidan Bernt bakade bröd på Kvarnbybageriet:
“Jag jobbade på Tempo i Malmö efter skoltid fredagar och lördagar samt på sommarloven. Detta var i början av 60-talet. Varje veckolön köpte jag en mjuk kaka (rund form med hål i mitten) från Kvarnby Bageri. Det var en sorts sockerkaka täckt med choklad och flisad mandel. Tror att den innehöll pistagemandel, då den var svagt grönaktig i smeten. Minns även att den kunde vara lite rödfärgad i smeten. Jag älskade denna kaka och kan än idag minnas hur god den var. Finns det möjligen någon chans att få tag på receptet?”

EXTRA: JAG RINGDE BAGAREN!

Jag tänkte Bernt Eriksson kanske var inblandad i smeten 🙂 då för 50 år sen och minns hur kakan gjordes. Så jag ringde Bernt som kunde fylla på sin berättelse med lite fler data. Som att just Tempo på Värnhem sålde mer av bageriets kakor och hela bröd än i Slottsstaden, till exempel. Bernt minns också kakan som Ylva Lifvenborg efterlyser:

— Det var en vanlig sockerkakssmet där det visst det hände att vi hade i pistagemandel, men på grund av kostnaden kunde det även vara grön hushållsfärg precis som att det var röd sådan i de kakor som var rödfärgade. Efter gräddningen i små formar med hål i mitten beströks kakan med chokladglasyr och flagad mandel, säger Bernt.

Bernt och undertecknad kommer fram till att bakverket påminner om vad som idag kallas för Kärleksmums eller Snoddas där det även är kakao i smeten och där det ovanpå chokladglasyren strös kokos, vanligtvis. En variant utan kakao i vare sig smet eller glasyr kallas Silviakaka. Jag har även sett karamellströssel istället för kokos, etc. Kakorna ovan bakas dock ut hela i långpanna i ugnen och skärs upp i rutor efter att de kallnat och är färdiggjorda. Små runda formar med hål i mitten känner jag inte till finns längre, men kanske någon annan vet? I vilket fall finns det otaliga recept på ovannämnda kakor här på internet så jag hoppas du kan baka dig fram till en variant som stämmer med din minnesbild, Ylva Lifvenborg!

Hälsningar, Anna-Mi, bloggföreståndare. 🙂

This entry was posted in Mat and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s