Besök fantastiska Svalöv!

Svalövs kommun gör vad få kommuner, om än någon?, gör i Sverige: satsar på offentlig konst så de tillägnar en hel park åt en skulptör vars verk i och för sig skänkts kommunen genom privat donation. Men ändå!

Från vänster: Stoft till stoft, Sittande figurin eller Evas löv åter (förlåt parkeringen av cykeln, men den lutade sig inte mot verket vilket man kan tro av fotot) samt nederst: Hund och husse. Alla av Robert Harding, född 1951 i England men sedan många år bosatt i Spanien. Hans son Timsam Harding finns representerad även han och det än så länge med ett blått verk vid kanten av sjön. För den här parken är anlagd runt Svalövssjön, en liten konstgjord vattensamling som, enligt broschyren jag länkar till här,  “är en konstgjord sjö som anlades år 2000. Sjön ingår i ett vattensystem där havsöring reproducerar sig och därför har en stor satsning gjorts på att havsöringen ska kunna vandra obehindrat till sina lekområden. För att bidra till en balanserad undervattensvegetation har signalkräftor inplanterats. Runt sjön går ett promenadstråk.”

Jag tycker det här är väldigt tjusigt gjort. Och tjusigast är så klart mannen bakom konstdonationen, John-Ove Hansson. Han har varit verksam som lantbrukare på Munkatorp utanför Svalöv i cirka 40 år. Han har också haft galleri i Spanien. Så inget ont om att bönder inte begriper sig på kultur, det är det snarast tjänstemän inom offentlig sektor som har svårt att fatta värdet av alla gånger, Svalöv ett veritabelt undantag.

Svalövs skulpturpark invigdes 2014 och året efter  2015 skänkte John-Ove Hansson enligt ovan broschyr: “sju nya skulpturer till parken, samt två skulpturer som placerades vid ingången till Söderåsens nationalpark i Röstånga. Dessutom fick kommunen The Link, som nu står mellan Svalöfs gymnasium och Fridhems folkhögskola.”

I broschyren kan du se alla skulpturerna och läsa mer om Robert Harding och John-Ove Hansson. Men bäst är att åka dit! Passa då på att äta lunch på Fridhems Folkhögskola när du ändå är i närheten. Sanslöst god mat!

 

 

This entry was posted in Kultur and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s