Utflyktstips: Vandra till Arken och gå in i den

Arken_12

Lili som hon såg ut i verkligheten.

Har du varit på konsthallen Arken söder om Köpenhamn och blivit besviken och inte återvänt? Så var det för mig som efter besöket 2004 tänkte att det var futtigt, ett så stort hus utanpå och enbart plats för en liten utställning inuti…

Efter 12 år tog jag mig dock i helgen slutligen dit igen. Dels lockade två intressanta konstnärer som ställdes ut, varav en är känd för sina gigantiska skulpturer (hur ska deras båda verk få plats, tänkte jag) dels skulle jag med fina vänner ha Arken som mål för en vandringsutflykt. Allt blev succé, och Arken var den här gången snarast större inuti än utanpå, och här delar jag med mig av utflyktsfakta för den som sig lyster att göra sammaledes.

Ta tåget till Köpenhamns Huvudbangård och byt till lokaltåg, S-tåg, med riktning Køge. När du i Skåne köper biljett i Skånetrafikens automat eller ska betala med Jojokortet på bussen hemmavid ska du ange Roskilde som resmål. Stig av lokaltåget på station Brøndby strand och gå rakt söderut över ett band av dammar och ner till havet. Där kan du välja att vandra västerut till Arken antingen nere på stranden eller på promenadvägen som löper längs med dammarna.  Vi valde gångvägen och kunde se en hel del sjöfågel i dammarna:

Arken_2

Ejdrar, två hannar, gudingar, och en hona, åda kallad.

Arken_3

Tre viggar där hona och hane inte har särskilda epitet som hos ejdrarna. Däremot har vigghanen som enda simfågel vad jag vet en hängande tofs i nacken.

Arken_4

Hägrar är kittsliga typer när det gäller att bli fotograferade vilket de inte verkar gilla utan då drar de som här. Men de gör det snyggt, eller hur?

Efter några kilometers lätt gång angör man konsthallen. Mellan den och startpunkten för vandringen finns en gullig liten småbåtshamn. Där satte vi oss på några bänkar och åt medhavd fika. Det finns kiosk och något café typ, men det är mysigt att sitta ute med termos, smörgåsar och nybakad kaka!  Det kom faktiskt lite snö en stund när vi gick, det var ett riktigt aprilväder, så sittunderlag och regnkläder är alltid bra att ha med!

Framme blev det en överväldigande upplevelse att se de två nu tillfälliga utställningarna: Niki de Saint Phalle och Gerda Wegener. Den sistnämnda konstnären var gift med en manlig konstnär som 1930 blir den förste i Europa att könsoperera sig och bli Lili istället. Filmen Den danska flickan handlar om detta konstnärspar. På Arken visas båda makarnas konstverk och det är helt fascinerande att ta del av den tidsanda som rådde i vissa kretsar i Europa på 20-30talet. Niki de Saint Phalle å sin sida är i Sverige mest känd för jätteskulpturerna utanför Moderna Museet på Skeppsholmen i Stockholm. Och på Arken dansar hennes frodiga kvinnokroppar lekfullt omkring.

Två gigantiska utställningar på Arken alltså som också visade sig ha plats för andra tillfälliga och permanenta visningar. Häftigt att så kraftfullt få en uppfattning radikalt omprövad för Arken åker jag nu gärna till igen! Men: Konsthallen är lite lurig för den kan tydligen stänga av salar och ha utställningar som bara håller till i ett rum och sen finns det inte mer att se just då. Det gäller att läsa programmet om man inte vill bli snopen alltså! Förresten så finns det buss från Arken till närmaste S-station, som är Ishøj, vilket vi utnyttjade när vi skulle hem och det snöblandade regnet kommit tillbaka.

Karta * Arken  * Niki de Saint Phalle * Gerda Wegener * Filmen Den danska flickan 

P.S. Arken har en ark på baksidan av huset! Arken_19

This entry was posted in Kultur and tagged , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Utflyktstips: Vandra till Arken och gå in i den

  1. Joachim says:

    Trevlig beskrivning av utflykten.

    • annamiwendel says:

      Tack, ja det var verkligen en överraskning att se att Arken kunde vara så mycket om den bara vill! Och det finns fler fågeldammar att vandra runt -nästa gång! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s