Qall, telefonbolaget från Helvetet

Jag är hemma och är sjuk, men behöver inte känna mig övergiven, telefonförsäljarna ringer 1-2 gånger om dagen och håller mig sällskap, suck. Till och med “Microsoft” har ringt på en knastrig utlandslinje för att på bruten engelska varna mig för ett problem de upptäckt på min pc (jag har ingen pc) och som de kan hjälpa mig med bara jag ger dem vissa uppgifter…

Jag har en enda gång handlat över telefon: Jag blev kund hos Qall. Tackade ja till att flytta över såväl fast som mobil telefoni till dem. Fanns ju bara rationella skäl enligt de förmånliga villkor som angavs i luren. Därmed inleddes två års förödmjukelse av att jag låtit mig luras, jag skämdes och teg. Och det är nog klassiskt. Eller typiskt svenskt. Bedragaren bedrar och skammens rodnad färgar i tysthet offrets kinder varvid verksamheten kan fortsätta. Läs här otroliga exempel på hur Qall går fram.

Det här är Qall: Ingenting de säger är sant, de är inte underleverantör till Telia, de har inte tillgång till Telias kunduppgifter och kan inte läsa högt ur telefonräkningar där och säga att de själva är billigare. Det är inte fakta de meddelar, det är fantasier gripna ur luften. När du efteråt kollar och upptäcker detta och vill annullera beställningen av åtminstone fast telefon hos dem eftersom den beställningen baserats på av Qall lämnade felaktiga uppgifter så säger de javisst, men de lyfter ändå över din fasta telefon från Telia. Du får ägna timmar i telefon åt att rätta till. Du skäller på Telia som säger de inte kan kolla att andra bolag verkligen har kundens medgivande, det är dåligt!

När du tror det är över och du har lyckats få Qall att medge att de har gjort fel och fått dem att lämna tillbaka din fasta telefon till Telia kan en bedräglig känsla av kontroll och lättnad lägra sig. Men då får du en räkning från Qall gällande hämtning, startavgift och abonnemangsavgift på fast telefoni… Att Qall inte är operatör för din fasta telefon är en petitess i ärendet förstår du när du korresponderar med deras kundtjänst. Samtidigt upptäcker du att Qall lagt på tjänster du ej beställt på det mobilabonnemang du också tecknade hos dem, då när du var en annan människa och inte trodde ett företag kunde bete sig som Qall.

Kanske Qall självt dock tycker det är lite pinsamt att skicka räkning för en tjänst de inte ansvarar för så någon månad senare får du ett nytt brev som hälsar dig välkommen att ha valt fast telefoni hos Qall… Samvaron med kunderna kan bara karaktäriseras som ett skyttegravskrig i lervälling, utdraget och råjävligt, där kunden ska ge sig och mosas ner i skiten, det är vad affärsidén verkar gå ut på.

Så gick en hel höst med ständigt nya felaktiga räkningar, mailväxlingar och ursinne från min sida. Och känsla av skam. Att de hade lurat mig. Därför sa jag ingenting. Så typiskt. Den instans som hjälpte mig att få Qall att lägga av med trakasserierna mot mig var PayEx, som var det företag som i varje fall då skötte deras betalningsprocesser. Det står på räkningarna vem som sköter transaktionerna nu och det här är ett tips till dig som har liknande problem. Pay Ex verkade snarast tacksamt över att jag kontaktade dem som om de samlade på anledningar att själva fimpa Qall som kund vilket jag tror de senare gjorde. De agerade i vilket fall omedelbart och fick Qall att makulera felaktig fakturering, tack!

Sedan var det som om jag höll andan i ett och ett halvt år, vilket var vad jag hade kvar av bindningstid på mobilabonnemanget, och nästan väntade på att de skulle hitta på nått nytt. Men det gjorde de inte. Det enda jag hade i huvudet var att säga upp mobilen när det gick att göra så i fjol och bli av med företagsbindningen, vilket jag blev i somras. Därefter har jag inte hört något från dem, för säkerhets skull har jag dock sparat alla fakturor, all korrespondens. Nu är jag fri och vill aldrig ens tänka tanken att köpa något av någon  i telefon. Qall förstör så mycket genom sina avskumsmetoder.  Jag ryser när jag läser alla berättelserna, se länken ovan, om hur det inte ens som död kan gå att slippa från dem.

Hur är det möjligt att Qall bara kan fortsätta agera som de gör? Varför har inte massmedia och lagstiftning kunnat sänka dem tillbaka till helvetets botten där de uppenbarligen kommer från?

This entry was posted in Konsumtionssamhället. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s