Jag har gärna semester…

Om en vecka har jag semester. Men när jag återkommer till jobbet och någon där frågar om jag har varit på semester så kommer jag dock att svara nej.

Vad jag menar är att semester nuförtiden inte är någonting som vi i lugn och ro HAR, utan någonting som vi ÄR på. Det vill säga en utlandsresa. Till och med en All Inclusive dito räknas. Men ingenting annat än att göra en resa verkar duga att kallas semester. Däremot går det utmärkt att då fortsätta läsa jobbrelaterad epost eller svara i arbetets mobil, det är ibland en statusmarkör att bete sig så.

Den här förskjutningen gör mig irriterad. Jag ser fram emot min semester, men jag tänker banne mig inte åka utomlands under den enda tid då Sverige är som utlandet kan vara: hett och exotiskt! Utan jag kommer att stanna i landet och ha semester, alltså vara fullständigt ledig från allt som jag gör som anställd och bara njuta!

This entry was posted in Arbete & Fritid. Bookmark the permalink.

2 Responses to Jag har gärna semester…

  1. Lars G says:

    Håller fullständigt med dig. På 80-talet när jag jobbade i Helsingborg så kom en av tjejerna tillbaka från en veckas semester. Frågade henne hur semestern varit och fick till svars: Jag har inte haft semester, jag har bara varit ledig. Jag var nämligen hemma. Så redan för 25 år sedan fanns begreppet semester = utlandsresa!

    Trevlig helg på dig i Sveriges avlånga land 😉 / Lars

    • wendel says:

      Tack för kommentaren! Och det var ruggigt att betydelseglidningen började redan då. När kommer “göra rent där hemma” inte längre betyda att man städat utan att man köpt nya möbler? Och ha en födelsedag ersatts av vara på födelsedag med vad det innebär av Special All Inclusive -resa? Trevlig helg tebaks! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s