Söndagspromenad 11 september 2011

Ett rejält åskväder under dagen blev slutet för ett i våra trakter sällsynt träd: ett Mammutträd, Sequoiadendron giganteum. De växer i Kalifornien, särskilt i den nationalpark nära Fresno som bär trädens namn och där just gigantiska exemplar kan ses. Den här var med sina 25 år blygsam i jämförelse så klart, men på god väg. Ägaren är intervjuad i dagens webbtidning där han berättar mer om trädets historia.

Trädresterna finns vid en tvärgata till Hohögsgatan i Husie så jag styrde stegen dit. Det doftade skog runt den fallne hjälten och jag fattar inte varför blixten just knep det här trädet. Det var högre än huset, men detsamma gäller för säkert tusentalet träd i Husie. Och det var verkligen inte särskilt högt i jämförelse med hundratals sanna giganter i stadsdelen. Varför ta ett av Husies tre för landet sällsynta träd? Själv bor jag granne med ett annat av dem som därtill är Sveriges största av sitt slag: en Catalpa Bignonioides. Jag har bloggat om det trädet tidigare. Det är stort! Inne i Gyllins trädgård bredvid den nya förskolan står det tredje: Amerikansk svartpoppel. Också remarkabelt i storlek. Ge fanken i dem!

Så här fint är det annars i Gyllins just nu. Och samma gäller för vädret hela den här helgen också, förutom det kortvariga intensiva åskvädret då. September verkar vara den augusti vi aldrig fick.

 

This entry was posted in Söndagspromenad. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s