Vilket år är bilden tagen?

Jag fick en fråga: När är fotografiet ovan taget?
Spännande!
Jag tänkte: Vad vet jag? Jo, att järnvägen mellan Malmö och Genarp var i drift fram till 1948 och på bilden ser den intakt ut där den löper diagonalt i vänstra övre hörnet. Och att Husieskolan med utedasslängan baktill invigdes 1924. Då har vi satt ner tidspålarna. Däremellan, men när, är då bilden tagen?
Jag plockade fram Gator i Malmö, och för den delen för känslans skull även förlagan Leif Ljungbergs Gatunamnen i Malmö. För jag tänkte att med ledning av vilka gator vi ser respektive inte ser så kan fotot närmare tidsbestämmas.

Videdalsgatan är ju inte anlagd på bilden, till exempel, men den drogs inte fram förrän 1951 så det gav ingen hjälp. Granbackegatan med allén som syns vandra högerut i bildens ovankant fram till gården Granbacken i nuvarande Bulltoftaparken, flygfältet i fjärran fond (1923) eller att det dröjer till 1992 innan det finns en Sallerupsväg till höger ger heller inga ledtrådar.
Det fanns dock en Sallerupsväg i alla fall i Kvarnby på fotografiets tid:  det som idag är Klågerupsvägen hette förut Sallerupsvägen. På bilden ringlar den sig obruten ända in i stan också. Senare skulle vägen dels läggas om en aning, dels knipsas av vid Videdalsvägen, men det är då det. Nu anar den ingenting om att inte få vara en av stadens äldsta infartsvägar som går ända in till Den Lange Adelgade…

Jaha, vad kan då vara till hjälp? Jag fortsätter jaga bland alla smågator som syns i triangeln mellan nuvarande Klågerupsvägen till vänster och åkermarken till höger där Sallerupsvägen ska anläggas senare. Upptäcker ett lustigt fenomen: alla smågator finns enligt de tryckta källorna sedan tidigare, men byter namn 1935. Vad hände 1935? Jo Husie inkorporeras med Malmö.
Då först tittar jag på vykortets text på framsidan: “Flygfoto av Virentofta”. När kostar man på en sådan bild? När staden fått en ny stadsdel? Det är min gissning i varje fall.
Jag hittar två stödjande detaljer till den hypotesen:
Bland småhusvimlet rakt in i bilden skymtar en renlagd fyrkant: Fagusplan. Den anläggs 1935. Plätten finns utlagd på bilden åtminstone. Samt 30-talshuset i bildens vänstra nederkant: Om det huset är byggt före 1935 så kan bilden ändå på grund av Fagusplan inte vara tagen tidigare. Men om huset är byggt senare reviderar det så klart årtalet. Men jag tror det knappast, för då skulle det se trevligare ut på Fagusplan, jämför med hur uppväxt och fint det hunnit bli runt Husieskolan.

Eller? Vet du något om byggnadsåret för funkishuset på Ilexgatan 2 eller kan berätta om något annat hus vi ser på bilden kan du väl göra en kommentar? Den som spanar i området, inte minst längs Klågerupsvägen kan se att husen på fotografiet finns kvar!

This entry was posted in Bilder and tagged . Bookmark the permalink.

5 Responses to Vilket år är bilden tagen?

 1. Skribenten says:

  Härligt med gamla bilder! Brukar själv kolla på gamla vykort från min hemort och förundras över hur saker och ting såg ut då och hur de har förändrats över tid.
  Hoppas du får svar på dina frågor och funderingar kring denna bild.

  Lev väl! / Skribenten

 2. Henrik Nilbert says:

  Mitt hus syns och är byggt -38, om det är till någon hjälp 🙂

 3. wendel says:

  Tack för det! Då har vi krympt möjligheten ytterligare: Eftersom Fagusplan är anlagd men järnvägen ännu ej nerlagd så hade vi innan tidsspannet 1935-1948. Nu har det genom dina upplysningar ändrats till 1938-1948. Men på grund av hur Fagusplan ser ut tror jag bilden snarare är tagen 1938 än senare. Vad säger du? Du känner inte till byggnadsåret för fler hus i omgivningarna? 🙂

 4. Henrik says:

  Hej,

  Lustigt nog ser jag nu ett hus som är till salu i gatan, ett typiskt 30-tals funkishus. Enligt mäklaren är det byggt 1936 MEN finns inte med på fotot, medan mitt hus är från 1938 och finns med. Om du tittar höger om skolan, eller skolgården, så finns en tomt utan hus. Däremot syns husets uthus eller pannhus som även finns idag. Det finns kanske en liten risk att jag får byta byggnadsåret som sitter på min södergavel 🙂 Kolla på huset som är till salu. Visst finns det inte med på bilden? http://www.hemnet.se/bostad/villa-7rum-husie-malmo-kommun-krokusgatan-72-4468718

 5. wendel says:

  Fagusplan anlades 1935 och om fotot är från innan huset som nu är till salu byggdes 1936 så måste ju ditt hus vara äldre än vad du har besked om. Men det sistnämnda verkar ju knappast troligt, för skulle fel byggår placerats på fasaden till ditt hus och du har väl papper på ditt hus historia också? Mäklaren har kanske förväxlat 1936 med 1939, typ, det är ju samma siffra, bara uppochner. 🙂
  Men uthuset är på plats på bilden och så var det ju förr: man placerade först ett förvuxet lekhus i änden av tomten vilken familjen kunde bo i medan det rktiga huset byggdes, väldigt vanligt i Husie och kanske på fler platser vid den här tiden. Och det lilla huset kan ju ha anlagts 1936. Tack för kommentaren!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s