Inringda fakta om flygbilden över Virentofta

Världens bästa stadsdelsbibliotek, Husiebiblioteket, förmedlade ju häromdagen en önskan från en person som ville veta lite mer om flygbilden över Virentofta jag har i avdelningen Kort från det gamla Kvarnby.
Biblioteket hade hittat bilden på nätet när besökaren undrat om det fanns något om gamla Virentofta; vederbörande hade arbetat på Kvarnbybageriet under 50-talet. Bageriet, visste jag, hade börjat ute i Kvarnby i nuvarande Palmgården vid rondellen på Klågerupsvägen men 1943 flyttat ner till en industrifastighet vid Pyrusgatan/Sorbusgatan vilken fortfarande finns kvar.
Jag  gav mitt visitkort till bibblan att förmedla till den frågande för jag ville gärna veta hur det var på Kvarnbybageriet på sin tid. Och så gick jag hem och skrev det jag kunde om fotot som jag återpublicerade på bloggen, se inlägget innan det här.
I går ringde låntagaren i fråga. För det första visste han dubbelt så mycket som jag om vad vi ser på bilden. För det andra ska jag få träffa honom på bibblan nu på måndag 29 september och intervjua honom om hur det var att arbeta på Kvarnbybageriet och vad han minns för övrigt om Husie på den tiden. Spännande! Har du några frågor så ställ dem här och nu! Eller kom dit vid 18-snåret du också! Blir vi inte för högljudda låter nog personalen oss hållas…

I vilket fall så kan jag tillägga till bilden nedan att det rejäla hus vi ser i i bildens övre kant till vänster i korsningen av dåvarande Sallerupsvägen-Granbacksgatan det inhyste på uppgiftslämnarens tid i Virentofta såväl posten som bibliotek. Och att det stora hus som ligger med långsidan ut mot Klågerupsvägen på vänster sida och som idag är målat ljusblått det inhyste förr Solidar. Efter det huset kommer ju Virentofta Livs, som jag fortfarande säger fastän affären är nerlagd. Där har tidigare bland annat varit cykelaffär, Cykel Bengtsson. Och snett över gatan, där en muslimsk församling nu håller till fanns tidigare en annan livsmedelsaffär, Evert Svenssons. Det fanns fler livsmedelsaffärer och bagerier, som till exempel Anna Pålssons hembageri i hörnet av Sorbusgatan och Krokusgatan.
Och på Bellisgatan vid hörnet mot Hallstorpsvägen, där ett ålderdomshem är sammanbyggt med en äldre byggnad för skol- och fritidsverksamhet,  visar det sig att det senare huset – som också syns på flygfotot- varit en frikyrka: Sikem-kyrkan.
På nätet hittar jag efter telefonsamtalet en intressant uppsats av Eva Palm Eriksson med bilder om den religiösa aktiviteten som var igång mellan 1929 och 1989.
Författaren tar bland annat upp frikyrkans förhållningsorder på kvinnors klädsel och hår och visar på likheter med en helt annan religon…

Alltså, man kan få ut hur mycket som helst av bara ett enda fotografi!

Till sist: Utanför bilden uppe i Kvarnby fick jag veta om att det har funnits ytterligare en handelsträdgård med växthus förutom de femtielva som redan fanns här: Erik Cederholms växthus vid nuvarande Sallerupsvägen där Kvarnbyvägen mynnar ut. Det växthuset har överlevt fram till nu där det låg/ligger vid djurkliniken. Brodern Sture Cederholm bedrev fruktodling i anslutning bredvid mot Nummertolvsvägen.

Det är jättekul att få kontakt med vänliga människor som vill berätta för mig hur det var här förr! Jag gör vad jag kan för att samla och skriva, men jag måste hålla mig inom Kvarnbys gränser, tror jag. Fast de senare kan ju vara flytande… Dock: har även du fakta och foto så kontakta mig! Eller berätta för Husiebiblioteket! 🙂

 

 

This entry was posted in Malmö and tagged . Bookmark the permalink.

3 Responses to Inringda fakta om flygbilden över Virentofta

 1. Yvonne Cederholm says:

  Min morfar var bror till Erik Cederholm som hade handelsträdgård i Södra Sallerup/Kvarnby. Före Erik hade deras far Theodor Cederholm handelsträdgården i sju år (1920-1927), han dog ung. – Jag har ett gammalt svartvitt vykort över E. Cederholms handelsträdgård som jag skannat in och jag kan det skicka dig om du vill. /mvh Yvonne Cederholm

  • annamiwendel says:

   Ja, hemskt gärna! Skriv dessutom gärna några rader om vad bilden visar och om du vet något mer om den här handelsträdgården, som vad de odlade och liknande. Vore väldigt skoj att få veta. Tror inte jag har något material tidigare om Cederholms handelsträdgård!? Christina Mellberg skriver dock några rader på sidan 25 i sitt häfte Trädgårdsmästarnas Husie om just Cederholms Handelsträdgård. Du kan ladda ner hennes häfte som pdf från min blogg, den finns nånstans under Kort från det historiska Husie. 🙂 Du kan även låna den på Husiebiblioteket. Där står förresten vad som odlades också! Jag kan citera ur hennes text som bildtext till din bild! Stort tack på förhand, men vet du mer så berätta hemskt gärna

   • Yvonne Cederholm says:

    Tyvärr vet jag inte så mycket mer om handelsträdgården. Min morfar växte upp med sin mamma i Oslo och fick kontakt med syskonen i vuxen ålder. En annan broder hade konditori Tessina i Malmö.

    Men jag släktforskar och vet att Theodor hade arbetat i åtta år som trädgårdsmästare på Löddesborgs slott, när han tog över handelsträdgården efter en trädgårdsmästare som hette Wadst.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s