Söndagspromenad 19 juni 2011

Det här är Galeopsis speciosa, allmänt kallad Hampdån. Den liknar Pipdån, men den senare har helt lila blommor. Var får växterna sina namn ifrån? Sjökort och flora-böcker uppvisar de knasigaste namn på kobbar och arter, de slår adelskalendrarna med hästlängder.

Enligt min gamla klassiska Bolin och von Post: Floran i färg ska Hampdån blomma allmänt först i juli. Men den här våren och sommaren har ju hittills öst ut allt rekordtidigt. Vad blir kvar när nu kaprifoler och pioner håller på att blomma färdigt och rosorna gör allt för att hänga med? Kanske kommer allting en gång till? I Bulltoftaparken, där bilden är hämtad, går det i varje fall att med råge fylla famnen med minst fjorton olika sorters blommor att ha under huvudkudden till midsommar, det lär dock bli en blöt bukett för kyliga vindar och regn är utlovat för hela veckan. Mina cykelplaner vacklar, men jag hoppas få draghjälp av någon som läser tidigare inlägg!

This entry was posted in Söndagspromenad. Bookmark the permalink.

4 Responses to Söndagspromenad 19 juni 2011

 1. Matts says:

  Ja rekreationsområdet är fantastiskt vackert nu….full av grönska och blomprakt. Har idag naggat av blommorna på fläderbuskarna och lagt dem i 2 stora bunkar tillsammans med citroner och socker etc….på måndag ska fläderblomsaften vara färdig.
  Men något som jag saknar…eller kanske bara har missat…är lupiner…har du sett några på rekreationsområdet.?

  • wendel says:

   Där var något smalt, högt, blått, i synranden på ett ställe i Bulltoftaparken, men det behöver inte vara lupiner. Och plötsligt tycker jag mig minnas att hela den äng som jag tidigare fotograferat i sin sagolika smörgula blomning, brukar där inte vara lupiner? Men de kanske kommer senare? Och då har vi någon fägring kvar att se fram emot i transportsträckan mellan midsommarsnapsen och kräftditon! 🙂
   Fläderblomssaft är den godaste saft jag vet! Det är som att ha sommaren på flaska, oslagbar!

 2. wendel says:

  Cyklade lite vilse idag – på premiärturens hemrunda från jobbet i Lund- så jag tog av lite för tidigt från Segevägen och hamnade i en flik av Bulltoftaparken och då såg jag de långa blåa blommorna igen och nu på nära håll och kunde konstatera att det inte var lupiner. Bolin och von Post kallar dem blåeld!

 3. Ulf R says:

  Får man önska alla bloggens läsare o läsarinnor en GLAD midsommar – trots allt?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s