Den nya berättelsen om oss kräver mer

Förbundet Humanisterna, som organiserar ateister, vill betraktas som ett trossamfund och få rätt till statligt stöd” -läser jag i mitt husorgan Riksdag&Departement. Den förra företeelsen säger sig stå för upplysning om tillvarons innersta väsen, den senare gör det i praktiken åtminstone när det gäller vad som försiggår inom våra högsta myndigheter och ledande politiska organ såväl inhemska dylika som EU-situerade.
Förbundet Humanisterna vill nedmontera religiösa fördomar och vidskepelse, men söker nu alltså bli jämställda med Jehovas Vittne och Scientologerna för att nämna några andra organisationer med trossamfundsstatus. (Trovärdighet är också ett ord som börjar på tro och det har åtminstone en tidning som R&D i högsta grad, anbefalles!)

För en som nyss har läst Farlig förenkling av Elisabeth Gerle blir Förbundet Humanisternas agerande en komisk konsekvens av Gerles utlåtande om förbundets religiöst färgade uppfattningar.
Farlig förenkling fokuserar på att jämföra Sverigedemokraterna med den ateistiska intressegemenskapen, något som till en början framstår som en halsbrytande agenda för en debattskrift. Men Elisabeth Gerle finner snarast mer som förenar än skiljer sammanslutningarna åt och det är en underhållande och tankeväckande läsning att dels få inläst religion i båda rörelserna, dels få beskrivet vad rörelserna utesluter i sina berättelser om vad det är att vara människa.
Det tråkiga med Gerles bok är hennes hemfallenhet åt att dra in postmoderna så kallade tänkare, så onödigt, Gerle kan stå på egna ben även om hon inte sysslar med hårdnackad filosofisk stringens.
Det roliga däremot är hennes rakt mot strömmen-betraktande av Sverigedemokraterna och Humanisterna.
Det som stannar kvar efter läsningen är den inspirerande tanken att när vi gjort upp med förlegade maktordningsverktyg, förtryckande strukturer och förljugen religiositet så har vi en ny berättelse att formulera som vi kan samlas kring: Den om oss idag! Den kräver ett mod att inte förenkla tillvaron till svart-vit enfald såsom Gerle menar de ovannämnda fenomen gör utan våga vara öppna för mer komplicerade OCH kreativa samband. Spännande!

This entry was posted in Kultur and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s