Söndagspromenad 5 juni 2011

Söndagspromenad som vanligt i Bulltoftaparken, Malmö. Blomhav, vattenhav, gräshav, jordhav. Lika fina att sträcka ut blicken i.

Idag var inte bara korna i parken utan även de hästar som sköter gräshållningen i denna Europas enda ekologiska stadspark.

“Går du alltid samma promenader” frågade vänner häromdagen. Ja, i princip blir det samma promenader vid respektive hundvallningstillfälle: morgonpromenad åt ett håll, eftermiddagsditot en längre version i samma riktning och nattrundan åt andra hållet, för att nu sammanfatta 13 års verksamhet. Avvikningar är på vovvens initiativ: När han drar som f-n för att få gå en utvidgad variant av vardagspromenaden så får han det; jag är imponerad av att han för varje år vill gå allt längre promenader!

På helger tar jag en fjärde och längre vandring som den vane bloggläsaren vet går till Södra Sallerup på lördagar och på sista året till ovannämnda park på söndagar. När jag är långledig tar jag den dagliga fjärdepromenaden lite hit och dit, nån oordning får det ju vara.

Men okey, det låter kanske fullständigt låst att på det stora hela gå samma rundor om och om igen. Men det är precis tvärtom skulle jag vilja säga. Jag behöver inte tänka och planera var jag ska ta vägen utan kan inrikta mig på att bara njuta av det jag ser och hör: Det invanda som alltid visar upp nya skiftningar. Det är det som fascinerar.

Naturens förändringar och årstidernas inflytande gör att vandringarna är sig inte lika från dag till annan och på kvällarna visar stjärnhimlen här ute i mörka Kvarnby upp olika scenarior i sina cykler. Om det på nätterna är välgörande tyst här så ledsagas man just nu av ett närmast öronbedövande kvitter från sparvar och näktergalar dagtid. Den senare tidpunkten börjar väldigt tidigt också om jag nu får klaga. Långt borta hörs göken, både från Husie mosse och Gyllins trädgård. Hunden verkar ständigt ha nya doftspår att analysera där han stretar framåt, när han nu inte möter kompis att hälsa på eller fiende att skälla ut.

Jag lade inte märke till stjärnhimlen och naturen i så stor grad innan jag köpte hund. Eller de dagliga små förändringarna, skiftningarna i tillvaron, etc. Hundlösa vänner brukar kalla det hundägarskap de själva inte vill ha med att de inte vill bli bundna av en hund. Lustigt, för mig är det precis tvärtom, hunden befriar mig. Jag kommer ut på ett annat och betydligt enklare sätt än när jag måste ha en egen anledning, motivation och plan. Hunden  behöver uträtta sina behov och få motion vilket gör att det inte finns någonting att fundera på.

Närmiljön hade jag utan hund ärligt talat aldrig kommit på tanken att intressera mig för att ta en promenad i flera gånger om dagen år ut och år in, för vad skulle det ge? Men det är ju just genom att göra de här promenaderna som närmiljön får sitt värde. Får sitt närmat andäktiga värde skulle jag vilja säga. Och så är det väl med allt: kärlek till omgivningar och nära och kära föds och växer i vardagens omsorger och bestyr!

This entry was posted in Söndagspromenad and tagged . Bookmark the permalink.

1 Response to Söndagspromenad 5 juni 2011

  1. Matts says:

    Härligt man känner igen sig. På dessa grusstigar har man vandrat miltal med hunden…och det kommer att bli ännu fler mil framöver. Rekreationsområdet är så fantastiskt vackert, och framför allt när man kommer hem från jobb på morgonen och tar den 1:a rundan med hunden i stillhet kompat av fåglarnas kvitter och doften av kobajs.
    Det naturmiljövänliga skötselhållningen är även unikt när dessa ibland “orginal” kommer och klipper gräset med hjälp av hästarna. Minns förra året när det var en ganska ung kille med långt helskägg, halmhatt och rökandes på en majspipa som skötte klippningen….jag kallade honom för Amos av någon anledning 🙂

    Vh

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s