Kvinnor kan allt utom att marknadsföra sig?

Var på en underbar konsert på Palladium i Malmö för en tid sedan: Gitte Pålsson, vissångerska och fullblodsartist i varje text, ton och mellansnack. Hon körde föreställningen tillsammans med folkmusikgruppen Rand ledd av Ulrika Gunnarsson. Den senare kände jag till från radioprogrammet Folke i P2, men Gitte Pålsson? “Hon har gjort för mycket barnmusik” sa en väninna lakoniskt. Det vill säga det är inte bra för genomslagskraften som vuxenartist att även vara begåvad inom annat gebit.
Kanske är vi snåla, men kanske krävs det mer av en kvinnlig artist, tillika en som har tagit steget över till döhalvan av livet, att som det heter slå igenom stort. Eller så är Gitte Pålsson nöjd ändå. Jag träffade henne igen nu i helgen på vernissaget i Ystad av hennes målningar (!) och vi pratade om det. Hon gör det hon vill och det är inte synd om henne utan kanske lite tråkigt enbart för omgivningen i så fall ifall vi missar henne, kan jag kanske sammanfatta hennes ståndpunkt, hennes glädjerika inställning måste jag tillägga. Och hon var en kraftkälla att få möta! Härliga bilder ställde hon ut också med motiv från tiden i Bolivia!

Det är en styrka att vara trygg och nöjd i sin gärning, visst. Fast jag önskar rent egoistiskt att hon lägger upp lite musik på sin hemsida och gör fler konserter utanför Ystad… Palladium-konserten var tydligen näst intill premiär för henne när det gällde att uppträda för en vuxenpublik med annat material och den var en fullträff! Själv tänker jag nästa gång jag eventuellt övervar en föreställning med typ Mikael Wiehe eller Jacques Werup att försöka gå fram efteråt till gubbarna och säga att de var lika bra som Gitte Pålsson! För så var det!

Sedan visar det sig att hennes kompis Ingela Sundberg som jag också mötte på vernissaget nu skickar mig några ljudfiler som avslöjar att hon är en lika professionell och mogen visartist som jag heller aldrig har hört talas om. Suck…
Kom igen tjejer och bygg hemsidor där ni lägger ut ljudfiler som smakprov! Och kom till Malmö och uppträd fler gånger! Och låt oss andra när vi hör någon musiker som är bra men okänd tänka på att till exempel föreslå artisten till kommande evenemang som Malmöfestivalen eller att få höra dem i radion, etc. (Okey nu tycker jag kanske att Malmö är “varrden” 🙂 )

Sann framgång växer inte på trän utan i våra hjärtan, men det är ju inte fel om fler sådana klappar för fina artister, eller hur?

EXTRA! Gitte Pålsson har en myspace-sida med musik utlagd! Yes!

Kom igen nu Ingela Sundberg som närmast spelar i Södra Sandby tisdag 15 mars!

This entry was posted in Kultur and tagged , . Bookmark the permalink.

1 Response to Kvinnor kan allt utom att marknadsföra sig?

  1. Sara Parkman says:

    Tror dock inte att det är riktigt så enkelt- det handlar också om strukturer som släpper eller motsatt- förhindrar- folk att få ta plats. Mikael Wiehe har ju blivit hyllad ungefär sen han lärde sig säga mamma, men jag antar (efter egna erfarenheter) att Gitte P inte alls fått samma uppskattning. Då är det inte heller det enklaste att ta plats och säga ” hallå, här är jag och jag är grym!” om man inte får den uppbackningen av andra på samma sätt.
    Det handlar inte enbart om att bara ta plats- det är någon som också måste ge en plats.
    Men visst- att lägga upp musik och bilder på en webb kräver inte så mycket- fast ibland kanske inte självförtroendet räcker så långt…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s