Moderna kök kräva skafferi och riktiga diskbänkar

Bilden visar en så kallad modern vask. Det vill säga här ska inte diskas här ska sköljas ostron eller vad det är. En maskin sköter grovgörat. Överhuvudtaget så har maskinerna invaderat kök och recept: “mixa ingredienserna eller kör dem i hushållsassistenten”. Etc. Jag tycker det är omodernt. Jag vill ha en diskbänk där disken först kan stå i en ho som jag diskar i. Sedan sköljer jag i en ho bredvid som är tillräckligt stor för att en plastbalja ska få plats däri: man vill ju av miljöskäl inte diska eller skölja under rinnande vatten. Sedan är det fint att se det diskade porslinet stå och självtorka på diskbänken bredvid den sistnämnda hon. Det här kräver två rejäla diskhoar och en bred diskbänk, det är vad jag kallar modernt. Diskmaskin kan säkert vara bra för storhushåll och handikappade. Liksom bakmaskiner, hushållsassistenter, vispar och annan köksutrustning som drivs med elektricitet istället för hand- och armkraft. I mitt kök saknas de alla. Det vill säga jag slipper dem; jag tycker om att knåda degen själv till mitt dagliga bröd, vispa för hand när så behövs, trycka den kokta potatisen genom pressverktyget och vid behov mosa allt möjligt med handstöten, etc, men framförallt handdiska!

Det är sorgligt när vi överlämnar handkraft till eldrivna maskiner i onödan, både av miljöskäl, men också av prylhysteriska anfall. Ännu sorgligare tycker jag dock det är, när det gäller kök, att sedan 70-talet verkar det inte ha byggts hus med kök som varit försedda med skafferi. De sistnämnda är fantastiska fenomen när det gäller att förvara frukt, grönsaker, kakor, konserver, det mesta antagligen utom sådant som verkligen kräver kylskåpets fåtaliga plusgrader. Av miljöskäl kräva jag skafferiet åter! Det eldrivna plastskåpet saknar ju även all mystik och känsla för sitt innehåll. Jag minns än min barndoms dolska välfyllda skafferier, snyft!

Riktiga diskbänkar och skafferi krävs för att ett kök i sannare mening ska kunna sägas vara modernt, dvs det ska stå för miljömedvetna och hållbara lösningar. Tycker jag.

This entry was posted in Miljö. Bookmark the permalink.

2 Responses to Moderna kök kräva skafferi och riktiga diskbänkar

 1. Kerstin says:

  Jag håller med dig om att onödiga köksmaskiner är en skam. Inte bara överflödiga, utan direkt skadliga på det sättet att de tar ifrån människor självförtroendet och glädjen av att göra saker med sina egna händer. Att rensa och rengöra maskinerna är mer jobb än att direkt jobba med deg, grönsaker osv.

  Diskmaskiner bullrar och förstör inomhusmiljön. Det är sensuellt och skönt att diska för hand. Det är synd om dem som får dåligt samvete om de låter disken stå ett slag. Gör man diskandet till ett nöje och inte en tråkig plikt, blir det lätt att genomföra. Och visst är det roligt att se diskbänken och diskhon tomma. Det nöjet är så stort att det inte är så svårt att tycka diskandet också är roligt.

  Jag hör till de lyckligt lottade som har ett gammaldags skafferi. Det är som du säger. Det finns charm och mystik i ett sådant skåp. Och det är rymligt. Sedan håller det inte exakt temperatur året om. Det gör ingenting, tycker jag.

  Kerstin

 2. Ann says:

  Ja,bra talat, jag minns de fina skafferierna vi hade i Haga

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s