Julafton 2010

Malmö rådhus är från 1546 och traditionen att borgmästaren ska stiga ut på balkongen julafton klockan 12 och hålla ett tal som inleds med Kära Malmöbor är medeltida. Dock blev det ett uppehåll under 1800-talet ett tag, men sedan 1920 har traditionen varit igång igen.

Idag var det den nye ordförande i kommunfullmäktige som med den äran tog över stafettpinnen efter pensionerade Kjell-Arne Landgren. Kent Andersson uppehöll sig mycket vid Malmös sportsliga segrar under det gångna året: både damfotbollslaget och killarnas dito blev ju svenska mästare. Givetvis togs även Citytunneln upp och lite om budgeten inför 2011. Ett ambitiöst tal!

Röda Korsets orkester spelade julmusik som brukligt och skaran åhörare var kanske inte över sig stor, men vi är en del som håller på traditionerna. Dock har den juridiska aspekten av “julfridsinblåsningen” från rådhuset på julafton tagits ur bruk; förr i tiden var det dubbelt straff för den som från idag och fram till Trettondagen slogs på krogen, till exempel. Och för att verkligen visa den allvarliga meningen med julfriden så när rådstugumännen och borgmästarna (det kunde förr vara flera åt gången) gick nerför trappan ut ur rådhuset efter talet så skulle alla ovannämnda potentater kyssa varandra inför folket för att visa gott exempel på julens glada budskap. Kanske var det därför traditionen tog slut…

This entry was posted in Malmö and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s