Bitterfittan och valdebatten

Bitterfittan Airlines lyfte i Malmö idag söndag på mötesplats Garaget i Sofileund på gamla Facklan och det var bra ös i enmansföreställningen. Samtidigt sorgligt polariserande som om ingenting har hänt, dvs om det nu är verkligheten eller pjäsen som ännu tänker i termer att kvinnor ska ha mäns rättigheter i arbetslivet och män ha kvinnors skyldigheter med hem och barn. Jag tror både män och kvinnor måste bryta sig ur gammal könsmaktsordning helt och hållet och för en ömsesidig befrielse säga som Foucault att frågan är fel formulerad. Men, okey, under tiden måste jämlikhet och jämställdhet mellan könen stå på agendan så klart. Och skillnaderna mellan de här båda begreppen kom fint fram i den efterföljande diskussionen med representanter för alla riksdagspartier närvarande.

Vänsterblocket satt till höger med socialdemokraternas Hillevi Larsson längst ut, därefter miljöparti och vänster. Utanför bild de andra. Alla debatterade flitigt de frågor ur pjäsen moderatorn lyfte fram. Och det var energigivande få i sig mer substantiella diskussioner för valpropagandan som anlänt i brevlådan de senaste dagarna kan ingen överleva på: Ett blindtest av vilket parti som skickat vilket budskap skulle inte ge många rätt. Alla snor varandras honnörsord i det här valet, verkar det som och informationen är till förväxling lika. Men på plats för en debatt in real life kom olikheterna fram välgörande klart. Det var en mycket underhållande timme. Dock kändes det ibland som om pjäsen fortsatte för här gick det verkligen inte att ta miste på vem som företrädde vilket parti: det var övertydligt polariserat både i vem som sa vad eller hur. Traditioner behöver brytas mer än i genusfrågan, det finns andra strukturer för den som vågar leda politiken vidare också.

Nu vet jag mer inför valet om två veckor. Vet du?

This entry was posted in Jämlikhet och genusfrågor, Kultur, Malmö. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s