Arbetssökning pågår, del 15: praktikantstafetten

Googlade på  “praktikanter arbetsförmedlingen utnyttjas” och fick 15 500 träffar… En mestadels skrämmande läsning! Sökte på nätet på grund av att jag återigen kommit i kontakt med en arbetssökande som halvt om halvt lovas jobb av en arbetsgivare som “vill börja med” att ha vederbörande som praktikant från Arbetsförmedlingen. Jag tror tyvärr även det här fallet slutar som de andra: Bye-bye och så anlitar arbetsgivaren en ny gratis arbetskraft från Arbetsförmedlingen veckan efter. Så har de andra fallen slutat i alla fall.
Jag vet inte om förfarandet kan betecknas som bedrägligt i lagens mening. Men oseriöst rent moraliskt sett, tycker jag åtminstone det är. Är arbetsgivaren osäker på arbetstagarens kompetens finns provanställning. Har arbetsgivaren inte råd med en anställd till bör inte skattemedel hålla ett sådant företag under armarna på ovannämnda sätt utan då bör det handla om rationaliseringar av driften i första hand. Bemanningsföretag kan här vara ett utmärkt alternativ för de seriösa arbetsgivarna.
Praktikanten kan hos mindre seriösa diton tvingas, för att inte mista a-kassan, arbeta som en ordinarie medarbetare under full tid och för det få högst några hundralappar per dag. I bästa fall kan det ge erfarenhet som kan leda till jobb, visst. (Inbillar jag mig åtminstone och det vore roligt att få höra några solskenshistorier här!) Men företag bör inte få använda sig av gratis arbetskraft som en bärande del av budgeten för verksamheten utan antalet sådana praktikanter bör vara begränsat och karenstid ingå mellan dem också. Tycker jag. Vad tycker du? Har du erfarenhet som arbetsgivare av praktikanter  eller är du en sådan själv? Skriv hemskt gärna och berätta!

This entry was posted in Arbete & Fritid and tagged . Bookmark the permalink.

1 Response to Arbetssökning pågår, del 15: praktikantstafetten

  1. Emma says:

    Jag informerar hur det går…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s