Lätt må sämre när hemmet ska bli bättre

Jag gillar inte att se mitt hem som något som ska följa ett mode och stylas och renoveras, etc. Mitt hem är mitt hem. Men när ytor och inredning sjangserat på olika sätt och det inte räcker längre att hålla rent vilket annars är det enda riktigt viktiga så bör man väl göra något, suck.
Fast det lurar mentala fällor om hörnet. För det är lätt att lägga in kommande sensationer i en ommålning, till exempel: att mer än väggen  kommer att bli “bättre”, kanske själva livet. När då allting fortsätter som tidigare kan en tomhet infalla som inte fanns tidigare. Visst, det blev “fräscht”, men man mådde snarare bättre före renoveringen som ofta blir dyrare än tänkt också för andra saker visar sig lätt behöva  bytas ut också. Det i syfte att allt ska passa in och harmoniera med varandra.
Det finns de som börjat med en ommålning av vardagsrummet och slutat med att köpa helt nya möbler. Vilket leder till ännu fler förväntningar som kan omintetgöras.
De få gånger jag själv gett mig på någon form av renovering av fasta ytor eller lösa möbler och liknande har alltid någon liten detalj gått fel. Som att det saknas ett fäste för ett av planen i en bokhylla varvid ett hemgjort alternativ fick konstrueras. Funkar, men det vickar lite om man testar. Jag testar så klart när jag har vägarna förbi och retar mig. Både på vicket i hyllan och på att jag inte bara kan strunta i det och gå vidare både bokstavligt och bildligt. Eller som en spegel med två väggfästen jag satte upp i går i det ommålade badrummet. Ena väggfästet är löst…
Ska jag ta ner eländet i dag, skruva ut fästet från spegelramen och flytta det, markera på väggen var nya expanderskruven ska in och hoppas jag denna gång får ett fast fäste för skruven i gipsväggen? Och att spegeln även denna gång kommer att hänga rakt…
Eller ska jag vänta tills spegeln visat att den håller på att dra ner sig från det lösa fästet, dvs ta problemet när det uppkommer och inte gå händelserna i förväg? (Kommer jag under tiden att kunna låta bli att känna efter om inte spegeln är på väg, etc)
Om jag avvaktar vad är det då som säger att spegeln under tiden inte kan rasa ner fullständigt och slå sönder både handfat och toalettstol? Gäller drulleförsäkringen i så fall?
Det här att det är trevligt att förnya sitt hem förstår jag inte alls, det uppkommer ju bara fler saker att reta sig på eller bli allmänt besviken över. Är det därför folk tenderar att kasta sig vidare i nya vansinnesprojekt med sina hem? För att döva smärtan att de inte blev lyckligare fastän de installerat jacuzzi, köksö och markiser över alla fönster? Kanske de ska byta golv överallt?
Usch nu är jag elak! Trevlig helg! Själv ska jag inte vara i trädgården eftersom en granne mittöver kör en bulldozer på sin tomt just nu. Håller visst på att göra om…

This entry was posted in Arbete & Fritid. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s