Ny tävling!

Efter förra inlägget möblerade jag om på förgreningsdosan och ställde den mer lättillgängligt. Så nu slår jag bekvämt på strömmen med en knapptryckning på den apparaten och får därmed igång både bildskärm och skrivbordslampa samtidigt. Och nu är bildskärm, skrivare och datorhögtalare också säkert bortkopplade från elnätet när jag inte använder datorn. En liknande manöver vid sladdröran bakom stereon gör att det nu ska funka enkelt att ha cd-spelaren helt avstängd när den inte används.
Jag upptäckte efter genomräkningen i förra inlägget tre grejer till som är ständigt anslutna till elnätet: inbrottslarmet och två frihandstelefoner som behöver stå i laddningsdocka. De senare är en för mycket så den drog jag ur och lade undan att ha i reserv.
Summa: Noll apparater onödigt el-aktiva genom standby-läge eller liknande. Och bara tio saker som ständigt måste vara strömförsörjda! Jag känner mig präktigt duktig och vill ha guldstjärna eller så kan jag tänka mig att bita tillverkare i benet vilka tillverkar eldrivna prylar utan riktiga strömbrytare.
TÄVLING
Har du bitit en omoralisk tillverkare i benet eller har du färre prylar än jag i ständigt strömförande läge eller har du något annat fiffigt råd för att göra det enkelt spara på el? Lågenergi-lampor gälls inte, för det ämnet är söndertjatat. Kom med något nytt! (Jag tycker det här med förgreningsdosor med strömbrytare är bra)
PRIS
När jag föreslog en förbätttring på VA Syds för övrigt fina hemsida så fick jag några trevliga reklam- och miljöprylar av dem vilka jag gärna delar med mig av.

This entry was posted in Miljö. Bookmark the permalink.

7 Responses to Ny tävling!

 1. Joachim says:

  Jag har inhandlat en pryl hos Cl*s Ohl**n i M*lm*, nämligen en elenergimätare, som jag ska plugga in mellan min DVD-brännare (enda onödiga standby-leksaken jag har så vitt jag vet) och eluttaget för att mäta elförbrukning i standby. Priset per kWh kan knappas in, på så vis får jag veta vad det kostar att inte använda den. Ska bli spännande att se.

 2. wendel says:

  Lovvärt initiativ! Kan rendera pris! Får jag fråga vad en elenergimätare kostar? Drar det mycket energi att tillverka den? (Sistnämnda fråga ful, som att sparka någon snäll mänska på smalbenen, jag vet)

 3. Joachim says:

  Den kostade 99 kronor. Den andra frågan har jag inget svar på. Men jag var mest driven av nyfikenhet. Dessutom skulle jag kanske kunna tänka mig att låna ut den till någon vänlig granne.

 4. wendel says:

  Verkar moraliskt oantastligt för jag förmodar att inga djur skadades vid tillverkningen heller? Den sist formulerade gråtmilda begivenheten rör tävlingsjuryn till tårar -bara ordet “kanske” gör att vi framhärdar i att avvakta fler stoiska förslag innan vi delar ut pris!

 5. Mona says:

  I Vansbro kan man låna energimätare på biblioteket! Hade varit något för Malmö stadsbibliotek också, tycker jag.

 6. Mats says:

  Även på det lilla biblioteket i Häljarp just utanför Landskrona går det att låna energimätare.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s