Primitivt behöva dra ur kontakten

Räknade hur många elektriska apparater jag har alltid har påslagna hemma. Kom till åtta som behöver stå på jämt: kyl, frys,akvariets vattenvärmare, cirkulationspump och timer som tänder och släcker akvariebelysningen, väckarklockan, höghastighetsmodemet och routern. De två sistnämnda nåste vara på jämt för de tar ett tag på sig att fatta läget annars när de varit avstängda.
Kom till fyra som står på även när det inte behövs: cd-spelaren, datorskärmen, skrivaren och datorhögtalarna. Alla deras avstängningsknappar misstänker jag bara försänker dem i standby-läge.
Fyra apparater som alltså bara står och drar ström helt i onödan. Jag ska försöka nolla den uppgiften.  Jag kan ju faktiskt behändigt stänga av datortillbehören genom att de prylarna alla får ström via en förgreningsdosa med röd avstängningsknapp på. Och varför inte börja dra ur sladden till cd-spelaren  också. Det finns ju redan tre  apparater till hemma vilka också (suck) saknar riktig strömbrytare: mikron, vattenkokaren och en radioapparat. Och dessa har jag vant mig vid att dra ut sladden till från väggkontakten när jag använt dem färdigt.
Men det känns väldigt primitivt att behöva dra ur och sätta i sladdar varje gång och ska det här egentligen vara mitt problem! Det borde vara förbjudet att tillverka elapparater utan riktiga strömbrytare, fattar inte vem som tjänar på att det är som det är nu, elbolagen?

This entry was posted in Miljö. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s