Söndagspromenad 13 september 2009

Gick en timme med hunden längs Malmös strand mot Öresund och njöt av blåsten och de mörka molnen. Det laddar otvetydigt mot höst. Den cykeln får gärna upprepa sig, dvs det är ju inget att göra åt eländet. Men det finns andra återkommande fenomen som bara kan existera så länge de tillskrivs ett berättigande i att så göra och att folk tror på det meningsfulla i att framskapa och efterfölja vad det nu är. Det finns alltid någon som tjänar på den upprätthållna ruljangsen av vad det nu är också.
Som staden Lund, en av de få platser jag tycker genuint illa om. Inkrökt och hyllandes halvfascistoida akademiska och studentikosa riter. En segregerad stad amatörmässigt skött; det hade varit lyteskomik om den blivit kulturhuvudstad 2014. Just nu håller vuxna människor där på med traditionella regressionsriter av sexistisk natur: teknologernas nollningsprocedurer. I den och alla de andra omfattande efterföljande studentaktivteterna legitimeras en asocialitet med övriga samhället som aldrig skulle accepteras eller påhejas om den skedde inom någon annan gruppering, tvärtom. Hade det varit invandrargrupper eller religiösa sekter hade polisen gjort razzia för länge sedan och tidningarna hade skrivit skakande avslöjande reportage från livet “inifrån”.
Det traditionella studentlivet i Lunds tappning utgör också en av de bredaste inkörsportarna till alkoholism, vilket ingen heller opponerar sig särskilt kraftfullt mot utan tvärtom även här. Det sups ju inte, det heter ju något helt annat och klädseln är ju så mycket bättre!
Jag vänder mig bort i förakt för det eländet och njuter av den friska vinden som blåser i Malmö istället, den här staden kommer att fixa sina problem, det är jag helt övertygad om! För här behöver vi att unga människor beter sig som vuxna individer istället…

This entry was posted in Söndagspromenad. Bookmark the permalink.

3 Responses to Söndagspromenad 13 september 2009

 1. Carl says:

  Underbart!
  För det är väl ironiskt menat? I synnerhet det där om att Malmö kommer att ordna upp sig…
  Humor!

 2. Fredrik says:

  Jag hoppas du är medveten om att det är just dessa personer som kommer rå om större delen av din framtid. Oavsett om det handlar som barnbidrag eller brödrostar.

  Dessa personer kommer att vara loket i Sveriges tåg mot framtiden, om du inte inser har du en mycket konstig världsbild. Det är dessa personer som kommer att ha chansen att utvecla framtiden teknik inom såväl mobiltelefoni som solceller och vindkraftverksturbiner eller utveckla biotekniska processer för att framställa drivmedel eller läkemedel helt utan att djur och natur kommer till skada.

  De kommer i mångt och mycket tillsammas med andra akademiker och teknologer från hela världen skapa vår och Malmös framtid. Mitt förslag är att du visar dem lite respekt och kommer i kontakt med verkligheten!

  Om du dessutom satt dig in i vad nollning innebär hade du insett vad det egentligen är, bland annat att alkohol är ett långt mindre inslag än många vill försöka få gällande. Nollningen handlar om teambuilding bland personer som ska tillbringa de närmsta 5 åren med att i ett mycket högt tempo lära sig om dagens och framtidensteknik. Detta kräver starka sociala kontakter för att stötta och hjälpa varandra och grunden för dessa nätverk skapas i mångt och mycket under dessa första veckor som kallas “Nollning”. “Nollningsverksamet” har man dessutom sysslat med på världens universitet sen långt innan någon kunde stava till “teambulding”. Viktigt att påpeka är att det är väldigt långt ifrån den nollning som sker på en del gymnasieskolor, som kanske du relaterar till? Den typen av nollning fördömer jag minns lika hårt som du gör eftersom den endast handlar om förnedring.

  Annars kan du ju fortsätta promenera och njuta av vinden och hoppas att allt löser sig…

 3. Anders says:

  En segregerad stad amatörmässigt skött – komiskt att höra från en boende i Malmö; en av sveriges mest segregerade städer, styrd av Ilmar.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s