Söndagspromenad 5 juli 2009

img_1136-large Jag hoppas det är tjejer som gjort graffitin och det för att besvärja den sedvanliga kvinnobilden. Flickor, kvinnor, tanter -you name it, men som monster. Yes! Mer sådana motbilder så slipper kanske fler luras in i fördomsfulla könsroller. Och det gäller killarna också så klart.

Jag såg vagnen på bilden i Bulltoftaparken, Malmös skönaste park, när jag tog söndagspromenaden med hunden. Tänkte på förmiddagens möte, det femtielfte i sitt slag: jag går med hunden, någon liten flicka vinglar förbi på sin vanligtvis röda cykel  klädd i nått rosa tajt som förhindrar att hon kan leka på lika villkor med killarna och deras stora oömma klädesplagg och med någon Barbiedocka i cykelkorgen och så säger hon: vilken söt hund du har. Och då brukar jag vanligtvis lägga huvudet på sned, le mot den som säger så och svara väluppfostrat: tack så mycket, det var snällt sagt. Idag tittade jag bara småsurt och sa: jaha, så du tycker det. Och kände mig så klart taskig efteråt för så får jag ju inte bete mig…  Men  nu är jag fed up på både gullighetssökande flickor och min egen stereotypa flathet som bara är en variation på samma tema: att söka egen bekräftelse genom den konventionella flickrollen. Rosetten lämnar aldrig skallen verkar det som!

Hörde häromdagen av en som arbetar med barn att det kryper allt längre ner i åldrarna med flickor som anammar ett könsrollsbeteende som borde vara förlegat.  Jag ser i alla fall inga vinster med tioåringar i stringtrosor och som plockar ögonbrynen och vill banta. (Jag ser inget kreativt i att någon vill bete sig så i och för sig.)

Det är dags att börja ge killarna komplimanger för deras söta mountainbikes istället!

This entry was posted in Jämlikhet och genusfrågor, Söndagspromenad and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s