Jämförelse tre badhus i Malmö och Burlöv

 

Jag motionssimmar ett par gånger i veckan och har gått på Kockum Fritid (K) i ett par år. Det badet stängde för renovering under sommaren 2009 så då började jag simma på Burlövsbadet (B) istället. När även det  badet behövde stänga några veckor under sommaren 2009 provade jag Aq-va-kul. Skillnaderna mellan de tre badhusen var så slående så jag beslöt skriva om det här på min blogg. I efterhand har uppdateringar skett efter vad jag ursprungligen skrev den 29 juni 2009, och idag 10 januari 2010 har jag reviderat hela texten.


Entré för en vuxen

A kostar för enstaka besök 55-75 kr beroende om man kommer före eller efter 12. Klippkort ger 50 kronor gången, månadskort på 500 betyder att man måste simma mer än tio gånger i månaden för att få ner priset något. Årskort att använda vid besök före 12 kostar 1150 och för senare entréer kostar årskortet 2025.
B tar 45 kronor eller vid klippkort 41 kronor. Årskort giltigt för alla öppettider kostar 1150. Nöjer man sig med att enbart kunna göra entré måndag-torsdag mellan klockan 10 och 14 kostar ett sådant årskort 800 kronor.
K tar 33 kronor (38 efter klockan 16 samt helger) eller vid klippkort 18,50 gången oavsett när (460 kr för 25 gånger). Priserna baserade på att besökaren dessutom har betalat 250 kronor för ett sorts årligt medlemskort. Utan sådant årskort kostar enstaka entré (som då är det enda som går att köpa) 48 respektive 53 kronor beroende på när entrén sker.
Billigast och bäst när det gäller priser: Burlövsbadet. Minst klydd med olika priser för olika tider samt att årskorten ger ett oslagbart styckepris för den som går två gånger i veckan: 100 gånger per år blir 11,50/besök med det dyrare årskortet och 8 (åtta) kronor besöket med det billigare årskortet.


Tider
Alla tre har tidiga öppettider två dagar i veckan, B är värst och öppnar då redan 06.15 mot de andras klockan sju. B har dock stängt fredagar. Alla tre stänger helger vid 15-16 tiden medan baden under vardagar sommartid stänger mellan 18.30 (B), 20 (K) och 20.30 (A som dock stänger 19.30 fredagar). Under övriga nio månader har K öppet längst: till klockan 22 (utom fredagar då badet stänger 21).
Bäst öppettider: Kockum Fritid


Parkering
Det kostar 10 kronor i timmen att parkera utanför A längs med Regementsgatan. B har egen parkering som är gratis och som ligger närmast badhuset av de tre. K:s parkering kostar 3 kronor i timmen. Även om det inte handlar om några summor på KF:s parkering så är det så klart enklast att slippa joxa med kort och mynt, så:
Bäst och billigast parkering om man ska vara petig: Burlövsbadet.


Omklädningsrum

A har speglar utan hyllor vid kortsidorna av skåpraderna och enstaka bänkar, samt sex hårtorkar vid speglar med bord utan stolar. Nerslitet. Besökaren ska själv ha med sig hänglås och nyckel, men man kan få ett stadigt gummiband vid entrén så nyckeln kan förankras runt handleden när man simmar. Störst rum.
B har en enda fast hårtork högt placerad mittemot en lågt placerad spegel vid bord och två stolar, man får liksom välja här. Finns enstaka ytterligare speglar, men de saknar hylla eller bord. Nya fina långbänkar i gångarna. Till skåpen krävs att man har en tia som man i och för sig får tillbaka, men man måste alltid tänka på att ha en sådan peng tillgänglig. Onödig skvalradio i högtalare. Mellanstort rum varvid antalet hårtorkar inte precis kan sägas är proportionerligt.
K:s är bekvämast och lugnast, bänk längs med alla skåpen, flera speglar med hyllor, två hårtorkar vid spegel med bord och stolar. Receptionen delar ut skåpnyckeln med gummiband. Minst rum.
Bäst omklädningsrum: Kockum Fritid


Dusch och bastu
A:s
duschar går inte att reglera när det gäller temperaturen på vattnet som är för hett i en del duschar. Dessutom kommer vattnet automatiskt först ur handduschen varvid man måste dra ut en spak varje gång för att ändra till takduschen, för kort tid på timern också.  Dricksvattenfontän finns och fungerar. Endast en kort bänk i duschrummet. Sådana behövs för att sätta upp en fot på för att kunna torka benen mer bekvämt. En liten bastu.
B:s duschar som inte går att reglera snålar med varmvattnet vilket inte alls är bra! Dricksvattenfontän finns och fungerar. Finns ingen bänk alls i duschutrymmet. Bastun underbar: en rejäl våtbastu och en dito torrbastu och det bästa av alltihop själva avslappningsrummet mellan dem där det finns plastfåtöljer och där temperaturen är mittemellan basturummens och normal rumstemperatur.
K har duschar med riktigt varmt vatten där temperaturen går att reglera och de avger bra mängd vatten också. Långbänk för torkningen finns. Dricksvattenfontän saknas. En liten bastu.
Bäst dusch: Kockum Fritid och bäst bastu: Burlövsbadet.

Simhallen
A:s
50-meters bassäng når man genom en vandring i en läbbig korridor, provisorisk lösning.  Stege för att komma i vattnet finns bara på den bortre kortsidan från entrén. Stor klocka för tidtagning sönder, finns liten fungerande vid andra kortsidan. Trist interiör på grund av konstiga skivor och stora ställningar som hänger ner från taket, vilket jag inte fattar vitsen med jämte andra märkliga inredningsdetaljer. Det här späs på av att det förvaras en massa bråte överallt och att fönsterna vid långväggarna inte har en chans släppa in någon naturutsikt på grund av allt som hänger ner för fönsterna eller så är de senare belagda med tonade filter eller smuts. En vacker skulpturgrupp i en hörna försvinner i röran till att mest bara se ut som en handdukstork, mycket synd! Vattnet något svalt. 2-3 personer i varje bana under de två besök jag gjort.
B:s 50-meters bassäng i en stor, något mörk, men vackert hangarformad hall som lite plottras bort i sin pampighet av olika prylar och dekaler här och var vilket är synd även om vi inte alls är i närheten av A! Att fönsterrutorna, som enbart finns längs ena halvklotsformade kortsidan, inte bara får visa upp en fin naturutsikt utan även blåa runda plastklistermärken, det är väl onödigt? Stegar till vattnet vid båda kortsidorna, fungerande klockor. När jag simmar är jag nästan alltid ensam i min bana. Varmare än A i vattnet, men kallare än K. Onödig skvalradio i högtalare.
K har bara 25 meters bassäng. Vacker ljus hall, fönster längs ena långsidan och ena kortsidan. Konstverk längs ena långväggen, palmer och vackra träfåtöljer och absolut ingen känsla av vindsförråd någonstans. Stegar vid båda kortsidorna och digital väggklocka med stor tydlig display som även visar sekunderna. På fredagkvällar står kandelabrar vid bassängkanten med tända ljus i och det spelas musik med olika teman som förannonseras på hemsidan. Varmt vatten, för varmt kan man tycka. Nästan alltid tjockt med folk, det finns undantag, men jag avslöjar inte när. Tisdag- och torsdagmorgnar reserveras dock mittbanan till snabbsimmarna. Det gäller också att hålla koll på när det är vattengympa för den aktiviteten tar hela bassängen i anspråk.
Bäst simhall: Burlövsbadet som har färre simmande än både A och (i synnerhet) K, bäst vattentemperatur och 50-metersbassäng.

Kommentar:
Kockum Fritid har dock den vackraste hallen. Det väger dock tyngre  med färre i bassängen anser jag. Jag finner vattnet för varmt på Kockum Fritid också, men deras tidtagarklocka är bättre. Bassängens längd skulle kunna vara utslagsgivande. Och här kan det kanske vara en smaksak om vilket som är bäst: 50-meters eller 25-meters bassäng. Jag föredrar 50- meters bana – även om jag till min förtret märker att jag simmar långsammare.

Vinnare totalt: Burlövsbadet: billigast, bäst bastu och bäst simhall.

14/12 2009: Kommentaren från idag, se nedan,  kommenterar jag i  nytt inlägg, läs gärna det oxå! 🙂

This entry was posted in Malmö and tagged , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Jämförelse tre badhus i Malmö och Burlöv

 1. Johan says:

  Var på Aq-va-kul i Söndags (13/12) och det var otroligt kallt i vattnet på äventyrsbadet

  Badvärdarna sa att de hade lite problem med värmeregulatorn. Enligt dom var det 27.5 grader i vattnet.

  Vattenrutschkanan var ännu kallare, jag skakade hela vägen ner

  Vi kunde bara bada 1 timme sen huttrade vi för mycket. Inte ens bubbelpoolen var tillräckligt varm

  Mitt råd är att ringa först och höra om vattentemperaturen.
  Vi fick iaf pengarna tillbaka.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s