Quizen i onsdags 6 maj 2009

Återigen denna plåga att snava på mållinjen! Vi och psykona hade lika många vinnande poäng så det blev utslagsfråga. Ingen av oss ville gå fram så typerna i General Mortars häcklade oss med att undra ifall Spitfires skulle vinna genom att vi lämnade walk-over? Okey då, jag gick fram. Först sjöng vi för quizmaster Tim som fyllde 50! Obegripligt vad en del lyckas se glyttiga ut. Hans quizar är det ibland också. 🙂 Bryan höll tal och nämnde bland annat att han trodde Pickwick var den pub i Sverige som längst haft quizaftnar.

Frågan till oss finalister kom och löd till slut: hur många stjärnor är det i The Big Dipper? Innan jag hade roterat fram att det gällde Karlavagnen och räknat på fingrarna till sju hade den flinande fan i TSP lämnat in det rätta svaret varvid hans lagkamrater var framme och tog honom i hand som om det gällde upprättelse och restaurering av fordom glans och ära. Vilket väl var vad det handlade om också, med tanke på deras resultat i år. Nog snackat om dem, det blir ändå aldrig som förr, det ska de inte tro, hä-hä. För vi är på hugget som aldrig förr!

Vi tog en massa frågor och det är inget att gräma sig åt att vi först svarade rätt på en fråga, men ändrade oss i sista minuten; sax, sten, påse ändrade vi till tic, tac, toe vad det nu är. Och nu vet vi att Kina är större än Indien, USA och Sydkorea när det gäller att odla vitlök.

En klurig fråga var varför ris odlas i vatten fastän det kan odlas i torr mark. Vi hade två svar vi valde mellan: därför att inget annat går att odla i översvämmade fält alternativt för att hålla skadedjur borta. Men det rätta svaret är: för att inte ogräs ska kunna växa där också. Att guld var så dyrt så att ett ounce betingar ett pris av runt 11 000 kronor är inte klokt och det hade vi grovt fel på. Men vi visste allt det andra i stort sett och den här gången kändes det inte bittert att förlora som jag tyckte det gjorde förra veckan.

This entry was posted in Quizen i onsdags and tagged , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Quizen i onsdags 6 maj 2009

 1. Gunnar says:

  Men rätt svar är ju åtta stjärnor!
  Mittstjärnan “skakeln” som heter Mizar
  är en dubbelstjärna, drabanten heter Alcor.
  Den syns för blotta ögat om man tittar noga.

 2. Ulf R Johansson says:

  Till Sveriges trevligaste blogg!
  Gunnar, du har rätt. Åtta stjärnor handlar det om. Alcor och Mizar är ju klassiska synliga dubbelstjärnor och de användes som syntest för precolumbianska och postcolumbianska indiankrigare.
  Allt detta framgår av diverse böcker, bloggar, hemsidor, blablabla. På biblioteken finns kanske mina gamla Bonniers-böcker: Det oändliga och Astronomi för amatörer; den senare skriven av undertecknad tillsammans med Sir Patrick Moore.
  Lita på oss! Sju stjärnor är FEEEL – ÅTTA stjärnor är rätt.
  Ulf R

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s