Lördagspromenad och svininfluensa en fredag, 1 maj 2009

Bortom FårabäcksvägenUtsikt från cykelstigen till Torup mot Fårabäcksvägen som går på tvären i bilden och kan anas. Närmast en grundvattensdamm. Och så det där gula i fonden. Kan inte vara finare.

 

blodlönn

Blodlönnen vid Prästgården  är en av mina favoriter.

 

 

img_0992-large

Vid Södra Sallerups kyrka, bredvid Klågerupsvägen, slingrar sig den här personligheten.

 

 

 

img_0996-large

Gångstigen vid före detta Kvarnby ängar. Adressen för att hitta blommande träd kan annars vara: se-dig-omkring. Naturen har närmast exploderat. I onsdags hade vi också varmast i Europa: 25 grader. Say no more. Det behöver ju inte vara mer komplicerat än så här egentligen.

Men så var det det där med svininfluensan. Konstigt, det dör folk hela tiden i svält och sjukdomar, speciellt i Afrika. Och i krig och terror, särskilt i Asien. Men när USA och Europa hotas, då klämtar domedagsklockorna i våra massmedia som aldrig annars. Helt utan proportioner; enligt de senaste rapporterna ska – förutom Mexiko som drabbats värst med 15 döda- inte fler än 10 personer ha dött runt om i övriga världen där folk har smittats i sammanlagt elva olika länder. Jag önskar inte att fler ska dö, så klart. Men en mer global värdering av läget får gärna ta över det journalistiska anslaget.

This entry was posted in Journalistik och massmedia, Lördagspromenad and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Lördagspromenad och svininfluensa en fredag, 1 maj 2009

 1. Joachim says:

  Det är väl så att alla nyheter värderas i relation till hur de eventuellt kan drabba “oss” – oss svenskar eller oss västerlänningar eller …. Svinifluensen hotar ju att drabba oss och har jämförts med spanska sjukan 1918. Svält och hungersnöd är inte på samma sätt smittsamt och angår oss inte på samma sätt. Krig är väl inte heller smittsamt (hoppas vi) och i övrigt rapporterar man bara om det händer något nytt. Folkmordet i Darfour är inte nytt så länge som lika många människor dör idag som igår.

 2. wendel says:

  Visst står man sig själv närmast. Men i det här fallet blir proportionerna sanslöst oetiska, tycker jag. Det var miljoner som dog i Spanska sjukan så att media jämför där är ansvarslöst. Massmedias omsorg handlar inte heller om att utgå från det lokala perspektivet utan att göra affärer. Tidningsaffärer. Journalistik har ett pris. Och här är det utförsäljning, om man säger så. Fi donc!
  P.S. Och det stämmer heller inte att media bara rapporterar om nyheter. I många fall handlar det att rapportera om vissa fenomens bestående värde och ständiga aktualitet; en kändis är alltid en kändis och kan alltid bekräftas som sådan, det säljer alltid. Etc. Men svält i Afrika, gäsp, gu vad tjatigt…

 3. Tant Greta says:

  I Afrika dör 82% till följd av malaria. Malaria ger svår anemi som sedan tippar folket över kanten även vid mer banala sjukdomar. Så vad är då svininfluensa, ebola och andra tillfälliga farsoter. På 1700 talet dog 90% av Sveriges befolkning av syfilis. Sjukdomen spreds under en period av tio år efter att först ha kommit in via Göteborg. (Högberg, Ulf: Svagårens barn, 1983.) Dåtidens AIDS. Intet nytt under solen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s