Blondie utkastad ur Sydsvenskan

Sydsvenskan har idag premiär för ny formgivning av papperstidning och webbplats och det blir säkert bra med tiden. Vissa typsnitt passar uselt till vad de används för i papperstidningen och gör vissa texter svårlästa, men det ordnar sig nog. Det hoppas jag det gör för Blondie också som är utkastad från seriesidan. Chefredaktörens argument är som följer:
” Ibland måste man fatta beslut som kan reta läsarna när sådana beslut är nödvändiga för utvecklingen. Allt har sin tid, så även Blondie som skildrar en förlegad verklighet väsensskild från det samhälle vi lever i.”

Jag tror jag börjar reta mig på allvar på pompöseriet från Sydsvenskan. Vilka är vi i citatet ovan, till exempel? Antagligen en vit svensk medelklassman, det brukar det vara. Med lätt åldersnoja antagligen som hellre vill läsa Rocky än Blondie så att han kan drömma sig bort att han är betydligt yngre och friare från de vedertagna sociala bojorna. För i Blondie är mannen en tjänsteman som hela tiden försöker komma undan omgivningens krav såsom de presenteras av en kolerisk chef eller kvinnan han lever med. Han jagas ständigt av att försöka göra någonting kraftfullt, men misslyckas. Han får inte ens vara ifred när han badar och tro att han är någonting då heller. Som alla neurotiker tröstäter han. Hon är å andra sidan en driftig företagare som tillsammans med en väninna driver en egen rörelse med framgång. Det är beundransvärt att de lyckas hålla ihop sitt äktenskap, men Dagoberts passionerade kyssar talar sitt tydliga språk. Blondie handlar i högsta grad om en verklighet som hör hemma i ett samhälle väldigt många kan kalla “vårt”.

Sydsvenskans serier är bra, även om Ernie verkar ha sett sina bästa dagar, men skulle någon serie ut så är det väl i hela fridens namn Laban. Snacka om otidsenlig, här finns bara konserverade könsroller. Ett medelålders barnlöst par vegeterar sig fram i stereotypier och inskränkthet. Alla fördomar uppfylls. Hunden Laban iakttar deras tillvaro och fäller en och annan kommentar lite distanserat putslustigt så där med ett öga mot läsaren. Vem är han egentligen…

This entry was posted in Journalistik och massmedia and tagged , . Bookmark the permalink.

1 Response to Blondie utkastad ur Sydsvenskan

 1. Ulf R Johansson says:

  Pompösa Sydsvenskan – bra sammanfattat! Tidningens von oben-attityd har länge retat mig, och det plus en genom åren alltmer tilltagande redaktionell ogenerositet (t ex mot föreningslivet) har gjort att jag bestämt mig. Jag har nu varit utan Sydis sen årsskiftet – och har överlevt! Sydis som jag haft sen Hedenhös dagar…
  Viktigast dock: Filosofin att de snabba nyheterna ska ligga på webben, de fördjupande bakgrundsartiklarna i papperstidningen. Håller inte! Jag är väl inte så korkad att jag nöjer med vad begåvningsreserven på Lunds universitet eller Malmö högskola tycker och tänker? Då går jag till New York Times, The Guardian, danska Weekend Avisen etc i stället.
  Nyordningen imponerar heller inte. “Gammalt vin i gamla läglar.”
  Det enda som verkar bli bra är Gunnar Westerberg som läsarombudsman. Han får tidningens viktigaste jobb! Men det började dåligt, han var inkommunikabel större delen av gårda´n.
  Ulf R

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s