Lördagspromenad 14 februari 2009

img_0886-largeSå här har vi det i Kvarnby, strålande sol och snö som håller för skidor och pulka. Bilden visar golfbanan och byggnader från det före detta kritbruket. Jag är likgiltig till golfsport -i bästa fall. Men golfbanor är jag ibland djupt tacksam över att de finns. Som här där man kan njuta av att se ett böljande och öppet backlandskap. Hade inte golfklubben funnits hade hela området varit exploaterat och föremål för småhusbebyggelse varvid inte en kvadratmeter av landskapet funnits kvar.

Jag försöker tänka på ovanstående när jag känner mig väldigt oförstående inför golf. För det är lätt att göra tankefelet och tro att om inte golfklubben ägt marken så hade marken legat där orörd och ännu vackrare och möjlig för ännu fler att ströva omkring i.

Vegetarianer gör ibland samma tankefel. I alla fall om de menar att de inte äter kött för att de tycker synd om djuren. Djuren skulle få ett bättre liv om människor slutar äta kött, tycks en del vegetarianer mena. Djuren får inget liv alls, skulle jag istället vilja säga. För om vi slutar äta kyckling finns det ingen anledning föda upp dem överhuvudtaget. Och om den klassiska frågan om det är bättre att leva än inte leva alls besvaras med ja har vegetarianen målat in sig i en hörna -och det är ju synd.

Jag tror alltså inte att djurhushållningen blir bättre av att fler blir vegetarianer, det ena har inte med det andra att göra. Utan vill vi att det både ska finnas grisar och att dessa ska ha drägliga livsvillkor ska vi fortsätta äta dem, men kräva och bara köpa kött och köttprodukter som framställts på för djuren bättre villkor. Det kostar säkert lite mer. Då är det så klart billigare att bara äta vegetariskt.

This entry was posted in Lördagspromenad and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s