Lördagspromenad 8 november i nytt ljus

En dag av promenader. Hundpromenad i rena vårsolsljus och dito värme ut mot backlandskapet österut. Sedan inomhusspankulerande på Arbetarrörelsens Arkiv på Porslinsgatan i Malmö med anledning av det årliga novemberevenemanget Arkivens Dag, som för första gången inte sedvanligt höll till på Stadsarkivet. I magasinet i källaren ligger fanorna i högar sen fornstora dagar jämte sekelgamla protokoll från hetlevrade medlemsmöten i olika fackförbund, här är material att gräva i för mången forskning.

En trappa upp hölls bildsatt föredrag om hur malmöborna roade sig på 1800-talet och så fick man titta på porslin som tillverkats i den fabrik som på 1870-talet fanns på samma plats som dagens arkiv. Fabriken gick dock i konkurs efter bara två år, tror jag. Det enda det senare verkar ha varit en bra affär för är dagens antikhandlare som kan ta 400 kronor för en kaffekopp från Malmö Porslinsfabrik…

Efter mörkrets inbrott var det dags att “Se natten i nytt ljus” eller :by light som evenemanget heter. Från förra helgen och till och med den här lyser olika sorters ljus- och ljudinstallationer upp Mariedalsparken, Slottsparken och slottet Malmöhus. (Hade ingen aning om att parkområdet mellan Kung Oscars väg och Regementsgatan/Mariedalsvägen inte också hette Slottsparken utan fått ett eget namn. När hände detta?)

Riktigt roligt inte bara att uppleva de här aparta fenomenen utan också att parkområdet, som vanligtvis en novemberkväll är en synnerligen enslig plats, var uppfyllt av glada människor i alla åldrar som vallfärdade från ljuspunkt till ljuspunkt. Mycket tråkigt ljusshowerna liksom bara flammade upp en kort stund i höstmörkret. Imorgon söndag sista chansen alltså!

Fnissigast: Till synes klassiska ljuskronor som hängde på rad i en liten allé nära Stadsbiblioteket. Först när man gick under dem syntes det vad prismorna var gjorda av… Har tyvärr ingen bild. 🙂

This entry was posted in Kultur, Lördagspromenad, Malmö and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s