På promenad med Birgitta

Birgitta Olsson, en av glyttarna i Kvarnby på 40- och 50-talet, tog häromdagen med mig på en ljuvlig promenad utmed barndomens vägar och trakter. Följ med!
Vi börjar promenaden vid Klågerupsvägens rondell. På den senast bebyggda tomten här, villaområdet på tidigare Kvarnby ängar, hade trädgårdsmästare Harald Hansson sina ägor och han bodde själv  i en skånegård ute på ängen. Där det nu är bilverkstad var det en sådan då också och ägaren, Allan Andersson,  bodde i huset bredvid vid rondellen med sin familj. Mitt över Klågerupsvägen finns  ännu värdshuset även om det numer är stängt.
Vi går Klågerupsvägen österut och först passeras Lyckebo som var hem för en av Gyllinarna på sin tid: Werner Gyllin med familj.

IMG_1880 (Large)
Därefter stannar vi och tar en bild framför barndomshemmet på Klågerupsvägen 422. Här bodde  trädgårdsmästarparet Axel och Selma Mårtensson med barnbarnet Birgitta. Mårtenssons handelsträdgård gränsade i väster till Harald Hanssons som i sin tur gränsade sitt område till Gyllins trädgård, som i söder gränsade till Bertil Muhrs, etc. Kvarnby var en enda stor handelsträdgård på sätt och vis. Och ägare och personal bodde runt omkring omgärdade av odlingar både i det fria och i växthus. Det fanns även annan verksamhet och viss djurhållning i byn:

– Vi hade hushållsgris och varje jul och sommar gick vi med skinkorna till rökeriet och fick dem rökta. Vilken doft det ständigt var runt rökeriet!, säger Birgitta lyriskt. Själv fick hon gå och handla i livsmedelsaffären bredvid, Jeppssons (424).
– Men deras sortiment var inget mot “Tröls Ols” uppe på Klågerupsvägen 454, mittemot kvarnen, de hade precis allt!

Vi fortsätter promenaden österut på Klågerupsvägen och Birgitta berättar om taxirörelsen som höll till inne på tomten på baksidan av Folke och Frida Jeppssons livsmedelsaffär i 424:an. Den senare hade även en mjölkbutik i en tillbyggnad vid höger sida av huset och där var även ett charkuteri inhyst. Huset därefter, nummer 426, var Folkets Hus i Kvarnby, se fin bild från förr.
I 423 fanns den gamla smedjan och i 430 bodde och verkade sömmerskan Tina Hornbeck med familj.

IMG_1888Large
Vi rundar Klågerupsvägen 432 där Erik Klintberg (“Klinteberg”) bodde och hade skomakeri i ett uthus på tomten och går in på Hörlanders väg.  Birgitta hade  barndomsvänner även här, bland annat barnen Sjöberg i tvåan. Var barnen,  precis som Birgitta, födda här öster om Tillysborgsvägen under 40-talet så angavs födelseorten till Lund! Så långt sträckte sig den stadens sjukvårdsdistrikt då.
På Hörlanders väg 6 låg rökeriet som ägdes av släktingar till skomakare Klintberg och längst in på vägen låg nummer 10 där familjen Larsson bodde.
– De hade kalkoner och vi barn var rädda att gå förbi här när vi skulle till mossen vid slutet av vägen.

IMG_1884 (Large)

Mårtenssons mosse låg på trädgårdsmästarens tomt, därav namnet. Bakom tog Hanssons ägor vid vilka sträckte sig vida norrut bortom Frillingehögen. Kvarnbybarnen åkte gärna skridskor på mossen som det då inte fanns något stängsel runt, men det var det där med om isen skulle hålla:
– Vi fick inte åka förrän en av arbetarna  varit här och provat om isen höll honom. Men en gång när det frusit till och vi inte kunde vänta mutade de andra barnen mig med att jag fick en tioöring om jag gick ut först och det gjorde jag! Isen höll för Birgitta och alla började glatt åka skridskor.
-Men vad ingen tänkte på var att jag var minst och lättast…

Nu gick det vägen och någon allvarligare olycka hände aldrig i den mossen, men Birgittas bror trillade i en sommardag till sin stora förskräckelse för han kunde inte simma, men en kvinna i närheten hörde skriket och kom till undsättning.
– Vi var väl egentligen inte kloka för vi badade även i kritbruksdammarna vilket var förbjudet och de är bråddjupa och jag kunde inte heller simma…
Birgitta berättar på den fortsatta vägen ut till Södra Sallerup fler preskriberade barndomshyss där bland annat prästens son hissades upp i ett träd och annat som jag hoppas vi kan få läsa mer om i en barnbok av Birgitta kanske? Heja på!

IMG_1901Large
Birgitta kom att flytta med sina morföräldrar till Klågerupsvägen 457, ett hus som du ser längst upp på höger sida av bilden. Huset närmast på vänster sida av gatan, nummer 454, innehåller kanske delar av den gamla affären Truls Olsson? Adressen är densamma och jämför med bild på affären på sin tid. Affärsidkaren och hans familj som bestod av fru och sex döttrar bodde i huset därefter, nummer 456. Mitt över gatan låg kvarnen. Häcken närmast till höger tillhör fastigheten bredvid där byns OS-medaljör i brottning 1912 bodde. Mårtenssons delade sitt lilla gathus med snickaren Olof Grönvall och dennes maka Berta som med tiden kom att bli 103 år gammal. Och hög ålder är något som det slår kyrkogårdsbesökaren vid Södra Sallerups kyrka, att det inte var ovanligt att byborna erövrade. Luften är bra här ute!
I huset bredvid Birgittas, i 459, bodde Axel Mårtenssons bror Oscar och i det därefter, 461, bodde farbror Malte; rena Bullerbyn!
Innan vi dock anländer till nästa by passerar vi på höger sida även Klågerupsvägen 463 där hembagerskan Anna Olsson bodde.
– Hon kom hem till folk och bakade allt som behövdes för de stora bjudningarna, säger Birgitta.
Nuvarande Kvarnby Golfklubbs gård hette förr Idaborg, men kallades för Kritbruksgården och ägdes av ett sådant också. Familjen Larsson bodde här innan de flyttade ner till Mossahuset med sina kalkoner.

Så är vi framme i Södra Sallerup som idag väl bara ger namn åt den bebyggelse som finns just runt kyrkan, men när Birgitta var barn hette allt västerut från kyrkbyn och in till en  bit bortom posten och kvarnen på Klågerupsvägen  för  Södra Sallerup. Sedan sa man Kvarnby om området fram till Östra Skrävlinge by. Ungefär, rätta mig gärna om du har en annan uppfattning. Och det här har skiftat genom åren. Tilläggas kan också att om nu Malmö och Lund möttes i Tillysborgsvägen vad det gäller sjukvård så gjorde även sockengräns och fastighetsbeteckningarna för Östra Skrävlinge  och Södra Sallerup det också i samma väg.

IMG_1893Large

– I det hus (som vi ser mitt i bilden och som ligger mitt emot kyrkan) som nu är garage låg förr finkan och den delade utrymmet med den stora brandsprutan, säger Birgitta och vet även vem som bodde i huset vi ser där bakom:
-Det gjorde församlingssystern, sjuksyster Berta.
Till höger på bild ligger Klockaregården och till höger om den utanför bild finns den gamla smedjan i Södra Sallerup. Även kritbruken hade en smedja och den syns från cykelstigen mot bokskogen inne på golfbanans område, det finns en öppning i stängslet just vid den smedjan, men se upp för golfbollar!

IMG_1886 (Large)
Birgitta och jag tar en avslutande tur inne på kyrkogården, det är dags att göra lite fint vid morföräldrarnas grav och säga hej till mamma i minneslunden. Man kan säga att här inne ligger hela Klågerupsvägens befolkning från förr i tiden. Folk hade många barn och de gifte sig med varandra i bygden och kom att i hög grad leva länge.
Tack kära Birgitta för att du tog med mig i din barndoms by! Nu har jag flera byar till mitt förfogande när jag tar mina hundpromenader: dagens Kvarnby och gårdagens med sitt till synes otroligt myllrande och rikhaltiga liv!

Mer om Kvarnby och Husie förr i tiden:

Anders Ahlgren-kraftkarlen från Kvarnby
Belinda, arkeolog i Husie, på jakt efter forntiden i Gyllins
Bernt bakade bröd på Kvarnbybageriet
En gammal urklippspärm berättar
Fler glimtar från förr
Frans Nilsson hade ett jaktgevär
Handelsträdgårdar i Kvarnby
Kort från det gamla Kvarnby
 
Kvarnar i Husie 
Lillian berättar om Tillysborgs Värdshus
På promenad med Birgitta
Samling vid pumpen
Övrigt om gamla Husie

Se även: Vägar till Kvarnby som bloggredaktören skrivit. Där väver jag in vad jag själv varit med om hur Kvarnby har förändrat sig sedan jag flyttade hit 1991 med vad som har hänt här sedan hedenhös. Det bästa med min korta skrift är nog dock förteckningen över hembygdsforskaren Helge Anderssons alla artiklar i Malmö Kulturhistoriska Förenings Årsbok (Elbogen) om Husie. Ladda ner en pdf-fil här på min skrift  eller låna häftet på Husiebiblioteket.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s