Handelsträdgårdar i Kvarnby

Säg trädgårdsmästeri i Kvarnby och tankarna går till Gyllins. Men det fanns fler, många fler. Här några bilder från två andra. Med stort tack till Axel och Selmas barnbarn Birgitta Olsson!

File1058.jpgAnders Perssons Trädgårdsmästeri i Kvarnby. Dottern Olga som sitter på vagnen kom att gifta sig med Bertil Muhr som fick ge namn åt företaget därefter. Handelsträdgården låg där Östra och Västra Stationsgatorna numer har sina radhus. Anders Persson började verksamheten 1899 och kvar idag som minne finns den väldiga syrenhäcken som löper längs med hela Råkritegatan.

treruntettbord.jpg

Trädgårdsmästarna och bröderna Johannes och Anders Persson samt tredje brodern Jöns Huldberg. Den sistnämnda hade bytt efternamn och ägnade sig åt pappershandel i firman Ekenberg & Huldberg. I Johannes trädgårdsmästeri, som med tiden kom att heta Kvarnby Handelsträdgård, arbetade en tös som hette Selma. Och hos Anders var en påg vid namn Axel anställd. De tu möttes på en gemensam personalfest, gifte sig och startade eget trädgårdsmästeri i Kvarnby: Mårtenssons!

lrdagsdans.jpg

Lördagsdans på Perssons/Muhrs gård inne på  nuvarande bostadsrättsföreningens område vid Östra och Västra stationsgatorna. Olga Persson i flätor. Axel Mårtensson spelar dragspel. Anders Persson med fru i minglet. Det var så här det var när Axel mötte Selma.

File1066-1.jpg

Paret Mårtensson etablerade sig med hus och verksamhet vid Klågerupsvägen, läs mer under “På promenad med Birgitta”. Två gånger i veckan for Axel och Selma Mårtensson med hästen Lisa in till staden, Malmö. Barnen turades om att få följa med.

File1068Large-1.jpg

Axel Mårtenssons trädgårdsmästeri växte och 1953, då sonen Gunnar tog över omfattade verksamheten 11 större växthus, den kom att med tiden omfatta sex till ännu större växthus. Framför växthusens kortsidor syns Mårtenssons bostadshus. Axel lät bygga huset 1924 och det ersatte då en gård från 1799. Snett ovanför till höger Mårtensons mosse och nere i vänsterkanten Tillysborgs Värdshus.

Mer om Kvarnby och Husie förr i tiden:

Anders Ahlgren-kraftkarlen från Kvarnby
Belinda, arkeolog i Husie, på jakt efter forntiden i Gyllins
Bernt bakade bröd på Kvarnbybageriet
En gammal urklippspärm berättar
Fler glimtar från förr
Frans Nilsson hade ett jaktgevär
Handelsträdgårdar i Kvarnby
Kort från det gamla Kvarnby
 
Kvarnar i Husie 
Lilian berättar om Tillysborgs Värdshus
På promenad med Birgitta
Samling vid pumpen
Övrigt om gamla Husie

Se även: Vägar till Kvarnby som bloggredaktören skrivit. Där väver jag in vad jag själv varit med om hur Kvarnby har förändrat sig sedan jag flyttade hit 1991 med vad som har hänt här sedan hedenhös. Det bästa med min korta skrift är nog dock förteckningen över hembygdsforskaren Helge Anderssons alla artiklar i Malmö Kulturhistoriska Förenings Årsbok (Elbogen) om Husie. Ladda ner en pdf-fil här på min skrift  eller låna häftet på Husiebiblioteket.

 

7 Responses to Handelsträdgårdar i Kvarnby

 1. Hej
  Fantastiskt roligt att läsa och se. Vi är själv 3:e generationen trädgårdsmästare i Kvarnby. Jörgens farfar köpte Dammstorps Handelsträdgård på Tullstorpsvägen 58 år 1939 och we are still going strong. Just nu är det fullt med bollkrysanthemum i våra växthus. Vill du höra mer om den gamla goda tiden hos oss är du hjärtligt välkommen att höra av dig. Mvh Jenny och Jörgen Nilsson

 2. Anneli Brorson says:

  Hej!
  Efter att ha pratat med Jörgen Nilsson på Dammstorp idag, gick jag in på sidorna.
  Jag är inte trädgårdsmästare, men herrarna på ett av fotona är: Johannes Persson (min morfar), Anders Persson gift med Johanna, min mammas farbror och faster, samt Jöns Hultberg gift med Elin även han min mammas farbror. Olga Muhr var kusin tiill min mamma Agnes Persson, gift Matthijs.
  mvh
  Anneli Brorson i Bara

 3. wendel says:

  Tack för kommentaren! Och kanske vi ses på Husiebibliotekets evenemang på gamla hohögsskolan den 2 juni? Då alla som vill kan komma mellan 13 och 17 för att berätta om, som det heter, “Farfars Husie”, vi kan säkert berätta om mormors och farmors Husie också! 🙂 Jag ska dit i varje fall. Läs mer på min blogg om evenemanget!

 4. Anneli Brorson says:

  Hej!
  Har hur många gamla foton som helst. Vet inte vem det är, men det måste vara folk från trakten. Ett har jag emellertid hittat och det kan vara Selma som gifte sig med Axel Mårtensson.Det är taget hemma i min mormors trädgård. Har även från Olga Perssons giftermål med Bertil Muhr.
  Är det någonting att ta med sig den 2 juni?
  mvh
  Anneli Brorson

 5. Anneli Brorson says:

  Hej!
  Jag var på Hohögsskolan den 2 juni. Otroligt med folk. Hade foton med mig, men det var inte rätt forum att plocka upp alla. Pratade med bibliotekarien, lämnade mitt telefonnummer. Läste om trädgårdsmästerierna, hade även nyheter ang. ett av dem. Körde hem innan det var slut.
  mvh
  Anneli Brorson

  • wendel says:

   Va synd att vi inte träffades! Skulle vara så roligt att träffa dig! Men det kan kanske ske en annan gång? Du har ingen möjlighet att skanna in bilderna och eposta mig dem?

 6. Jakob Muhr says:

  Hej!
  Väldigt trevlig läsning och fantastiska bilder. Anders Persson är min farfars-morfar. Finns det någon möjlighet att skicka bilderna ovan på Anders Persson / Olga Muhr?

  Med vänliga hälsningar,
  Jakob Muhr
  Jakob.muhr@aph.se

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s