Fler glimtar från förr

 

Bossevagnmakare1952Här följer en ny serie glimtar från det gamla Kvarnby, generöst förmedlade av Bo Olsson. Om inget annat anges och det inte är vykort så är det Bo Olsson som tagit fotografierna.
Vi börjar med att presentera bidragsgivaren själv på en bild från 1952. Bo Olsson bodde på Bjällbygatan 3 och kunde se över Klågerupsvägen till familjeföretaget, Olssons Karosseri- och Vagnfabrik. (Se Kort från det gamla Kvarnby.)
Jag misstänker dock han var mer ofta i en av de fyra livsmedelsaffärer som fanns i Kvarnby på den tiden, eller bara sysslade med allmänna busstreck med kompisarna. Fast här får jag svar på tal av Bo som protesterar och skriver:

“Godisleverantören var inte någon av de fyra affärerna utan “kiosken på Tillysborg”. Från början var det en kiosk med ringklocka och en lucka man handlade genom. Byggdes senare om till en liten konditoributik med genomgång till cafédelen. Handlade cigaretter där till min pappa och då var reglerna sådana att man endast fick handla cigaretter i samband med servering. Regeln tillämpades på så vis att man gick in i konditoridelen och köpte cigaretterna men fick hämta dem på ett fat tillsammans med världens minsta glas saft inne i cafédelen.”

Tillysborg

Tillysborgs värdshus vid rondellen Klågerupsvägen och Tillysborgsvägen. Bild från Elbogen 1984. Huset är numer teglat och verksamheten nerlagd. Men den sista affärsinnehavaren bor kvar och har också berättat mycket för mig om hur det var här förr. Läs intervjun med Lilian!

KvarnbyrondellenRondellen från vänstertrafikens tid. Tillysborgsvägen med värdshuset till höger bakom buskaget. Bakom det stora trädet i fonden låg Harald Hanssons gård. Trädet kunde även användas till att stå bakom och tjuvröka cigarretter inhandlade i värdshuset…

Runeskalldyka
På somrarna badade barnen tydligen i kritbrukens dammar, undrar om det var tillåtet? Rune skall dyka, har Bo skrivit som bildtext…

 

 

 

 

Kvarnbygrabbar

Från vänster har vi skolkamraten Larry Rosengren som bor kvar i området, Leif Nilsson från Ellenborg, Sten Trulsson, Lasse ? på Tillysborg och Rune Nilsson som bodde i Kvarnby stationshus. Sten bodde  i fru Jönssons affärshus på Råkritegatan där också Stens mamma arbetade. Larry Rosengren växte med åren upp och fick sonen Robert som 2006 utsågs till Årets Husiebo för sina insatser som duktig brottare. Han verkar följa en tradition av prisbelönta brottaren från Kvarnby; vill du veta vad 1912 års svenske OS-medaljör i brottning heter och i vilket hus han bodde? Se under Kvarnar i Husie. Jag tackar Lillian Jörgensen på Tillysborgs Värdshus för uppgiften.

KnutGyllinochmormor

Gott om glyttar i Kvarnby och en annan av dem var Knut Gyllin, barnbarn till trädgårdsmästaren med samma namn. Här Knut med sin mormor som bodde  i det näst sista huset  på vänster sida av Tillysborgsvägen från värdshuset räknat.
Var har de ställt sig för att bli fotograferade av Bo? Jag funderar på Frillinge hög, men där finns ju inget träd. Men då får jag en inskannad bild av Bo som publicerats i Elbogen 1984:

Frillingehg.jpg

MllanSSallerup.jpg

Ser du kvarnen i Kvarnby? Den blåste omkull någon gång efter fotograferingen. Men en gång har det alltså faktiskt på riktigt funnits en kvarn i Kvarnby, alltså i Södra Sallerup för att vara petig. Hittar du den? Mer om kvarnar på sidan Kvarnar i Husie. Och ser du funkishuset? Det var Kvarnbys eget postkontor fram till början av 90-talet.

SlagetomHusiemosse.jpg

Slaget om Husie mosse, skriver Bo Olsson. En övning som lockade många åskådare. Någon som känner igen sig eller någon annan? Vilket år?

Bo Olsson in Memoriam

BosseOlsson.jpg

Åren går så allt och alla är sig inte lika, men Bo Olsson var på det här fotot han skickade mig hösten 2010, eller hur? Att det överhuvudtaget finns en avdelning på min blogg om det gamla Kvarnby är helt och hållet Bo Olssons förtjänst. Tyvärr gick han bort julen 2010. Jag är honom oändligt tacksam för fotografierna han skickade, historierna han berättade och de andra gamla Kvarnby-borna han satte mig i förbindelse med. Låt oss fortsätta ta vara på hågkomster och bilder från Kvarnby förr!

Mer om Kvarnby och Husie förr i tiden:

Anders Ahlgren-kraftkarlen från Kvarnby
Belinda, arkeolog i Husie, på jakt efter forntiden i Gyllins
Bernt bakade bröd på Kvarnbybageriet
En gammal urklippspärm berättar
Fler glimtar från förr
Frans Nilsson hade ett jaktgevär
Handelsträdgårdar i Kvarnby
Kort från det gamla Kvarnby
 
Kvarnar i Husie 
Lilian berättar om Tillysborgs Värdshus
På promenad med Birgitta
Samling vid pumpen
Övrigt om gamla Husie

Se även: Vägar till Kvarnby som bloggredaktören skrivit. Där väver jag in vad jag själv varit med om hur Kvarnby har förändrat sig sedan jag flyttade hit 1991 med vad som har hänt här sedan hedenhös. Det bästa med min korta skrift är nog dock förteckningen över hembygdsforskaren Helge Anderssons alla artiklar i Malmö Kulturhistoriska Förenings Årsbok (Elbogen) om Husie. Ladda ner en pdf-fil här på min skrift  eller låna häftet på Husiebiblioteket.

 

2 Responses to Fler glimtar från förr

 1. Söderberg says:

  Hej
  Känner ni till något Kvarnbytorp nr7

  Hälsningar
  Lars Söderberg
  Klågerup

  • Inte Kvarnbytorp nr. 7 men att fastigheten Kvarnby nr. 7 inte tillhörde Husie socken, om jag nu minns rätt, utan ingick i Sallerup socken istället. Har skrivit om det. Nånstans på bloggen. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s