Fick du höra något om första världskriget?

Fick du höra något om första världskriget när du var glytt? Av di gamle som kunde ha egna upplevelser och minnen? Jag fick. Morfar, född 1896, växte upp i Malmö, tog studenten 1918 och arbetade nog redan under skoltiden på posten och då på sjöposten, som det hette, och turade Trelleborg-Sassnitz under delar av 1910- och 1920-tal och sorterade brev och andra försändelser under färden. Morfar berättade om tyska fartyg som med släckta lanternor tog sig förbi dem på Östersjön innan kriget bröt ut, och om de hemska minorna! Mormor, född 1904, växte upp i Trelleborg och berättade om hur släktingar på landet kunde hjälpa tiobarnsfamiljen i stan med ägg och smör, ransoneringen var hård. Som barn, jag är född 1955, lekte jag affär med ransoneringskuponger från såväl första som andra världskriget.

Har du några sådana här upplevelser du också om just första världskriget? Det skulle vara jätteroligt om du ville berätta! Kommentera det här inlägget eller eposta mig direkt: amwwendel@gmail.com så kan jag kanske få publicera det du berättar?

I höst har jag gått en kurs på Linnéuniversitetet om första världskriget, jag är intresserad av militärhistoria, men jag tror det är vad jag fick höra som barn som gjort mig nyfiken att slutligen ta reda på mer om detta första världskrig. Fortfarande på 1960-tal åtminstone kunde namn och uttryck florera bland äldre människor vilka jag då inte riktigt förstod, men som jag nu i höst har fått mig förklarat. Och jag har blivit medveten igen om vad mina morföräldrar berättade när jag var liten. Skånes kuststäder låg ju mer drabbande till också än där jag nu bor, Åkersberga norr om Stockholm. Så det finns säkert fler bland mina bloggbesökare som har berättelser?!

Kursen gick på distans, föreläsningar via zoom, och examination genom uppsatsskrivande. Jag tog mig an skyttegravarna. De var tusen gånger mer fasansfulla än vad jag föreställt mig. Samtidigt som de kunde uppvisa klasskillnader och mänskliga beteendemönster av så groteska slag så bara Monty Python skulle kunna skoja om dem. Jag fick VG på min uppsats så jag dristar mig till att publicera den här, om inte annat så rekommenderar jag litteraturlistan. 🙂

Om första världskrigets skyttegravar

This entry was posted in Krig and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s