Cykelturer från jätterondellen

20180218_112810

Tycker du om att cykla i Malmös utkanter samt spana efter fågel kommer här några måhända lite röriga tips :-). Du kan ta dem en i taget eller göra alla på samma utflykt, avstånden är överkomliga om du kan tänka dig trampa runt några timmar.

  1. Följ Risebergabäcken från exempelvis undergången vid Sallerupsvägen och rakt norrut in i och genom Bulltoftaparken. Fortsätt ut ur parken rakt fram mot Vattenverksvägen, ta till vänster längs den och korsa vägen där det går vid cykelbaneskylten som pekar mot Segemölla. Följ den cykelbanan och du kommer in i ett sorts koloniområde där det ganska omedelbart finns en cykelskylt på vänster sida mot Segevångsbadet, följ den stigen och när den tar slut vid en infartsväg tar du till vänster och korsar därefter Segemöllegatan som du på dess andra sida följer norrut till Segekarusellen, cykla på, du ska under motorvägen i en viadukt där, och bara fortsätt tills du är framme vid de stora dammarna vid Västkustvägen och den ännu större rondellen där. En rondell för alla trafikslag och vägar.
  2. Dammarna vid Västkustvägen: En lång stor och en liten precis norr om den förra,  du kommer rätt på dem från cykelbanan ovan och du kan ta in på gångstigar som löper längs med dammarna.
  3. Fortsätt till rondellen och du har tre val: Cykla (tillbaka om du kom därifrån) till dammarna och därefter Bulltoftaparken, på vägen kan du kolla in Sege å lite mer vid golfområdet på Valdemarsro; eller cykla rakt igenom rondellen ner till Östra hamnen och kolla in de miljöerna där; eller cykla norrut mot Spillepengen och därefter Lommabukten och Alnarp om du vill. Du kan också cykla Västkustvägen ner till Frihamnsviadukten, då cyklar du tyvärr på andra sidan av Västkustvägen än var den stora dammen finns. Kommer du från stan så håll utkik vid Frihamnsviadukten efter cykelbaneskylten som pekar mot Arlöv och Lomma så kommer du till den här rondellen.
  4. Cykla norrut från rondellen och du korsar Sege å en sista gång och kommer ganska snart att på vänster sida se skylten Spillepengens fritidsområde. Cykla in där, och gör vad du vill så klart, men jag tar gärna omedelbart till höger och fortsätter rakt norrut genom skogspartiet tills Spillepengsudden tar slut och Lommabukten och Tågarps hed istället öppnar sig framför en. Där omedelbart till vänster går “Strandstigen” längs med Spillepengsudden ända ut till havet. Väl längst ute kan du trava upp till en utsiktshöjd om du vill och närmare än så här kommer man inte Tågarps hed: Dessa översvämmade strandängar är stängda för andra än fåglar och kor större delen av året och när det är tillåtet att gå här under vintern är det inget som lockar precis. Däremot kan man ta sig tillbaka till cykelbanan och fortsätta den rakt norrut mot Lomma och hålla utkik efter de två tillåtna och mer torrskodda stigar ner till stranden som dock finns genom Tågarps hed. Det är också trevligt att fortsätta cykla norrut och ta av på landsvägen som dyker upp på höger sida och är skyltad att den går till Alnarp, hålla sig på den vägen genom Alnarp och in i Åkarp där vägen efter att ha korsat järnvägen kommer att ta en i en kurva upp mot en ljusreglerad korsning med Lundavägen som, ifall man tar åt höger här, på en utmärkt cykelled tar en ner till Burlöv, Arlöv, Segekarusellen och Lundavägen ner till Värnhem eller Västkustvägen till Frihamnsviadukten.

Ha en fin cykelrunda! Här kommer lite bilder, klicka på dem för förstoring.

 

Från vänster: Lilla dammen vid Västkustvägen, stora dammen (tre bilder), stora rondellen vid Västkustvägen (två bilder), sothönor i Sege å vid bron över densamma norr om stora rondellen, Tågarps hed och Lommabukten. Bäcken på sista bilden är nog en nordlig utlöpare av Sege å som annars i huvudsak rinner ut i Öresund söder om Spillepengen.

This entry was posted in Fåglar, Om konsten att cykla. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s