Tips för dig som är intresserad av Malmös historia

Jag ska hålla ett föredrag i veckan om dels lokalhistoriska fenomen i Husie, dels ge tips om var det finns fakta och inspiration för den som också vill forska om bygd och liknande och hur man kan gå till väga för att få ihop sina egna berättelser. Jag delar här med mig om vad jag närmast kommer att tänka på i ämnet och vad som är på gång i höst när det gäller Malmös historia, håll till godo!

Föredrag. På biblioteken i Malmö och på Malmö Stadsarkiv försiggår en fortlöpande föredragsverksamhet kring ämnet Malmös historia. Gå in på hemsidan för ditt stadsdelsbibliotek och se vad som händer där eller kolla stadsbibliotekets stora kalender på nätet, fast den tycker jag är rätt oöverskådlig. Jag kan tipsa om att efter Jeanette Rosengrens fascinerande föredrag på Kirsebergsbiblioteket i förra veckan om Malmökvinnor i historien (inte en dag för tidigt med ett sådant ämne och med hopp om att det ges igen) så går Husiebiblioteket vidare med: Sven Rosborn, arkeolog, författare, med mera, gör nerslag i Malmös historia den 26 oktober kl. 19 och den 23 november samma tid kommer arkivarie Staffan Gudmundsson från Stadsarkivet och berättar om Malmöpolisen förr. Föranmälan krävs till båda föredragen.
Läs mer och anmäl dig här.

Berättarcafé och hjälp att skriva själv. Husiebiblioteket startar i höst nya verksamheter: Berättarcafé den 7 november kl 15 då vi som kommer kan dela med oss för varandra av minnen från Husie. Och för dem som är sugna på att skriva ner sina hågkomster själva kommer det att finnas skrivarstuga till hjälp den 13 och 20 november, kl 18 båda gångerna. Föranmälan krävs till båda arrangemangen.
Läs mer och anmäl dig här.

Fler resurser för fakta, föredrag och inspiration. Institutet för studier i Malmös historia vid Malmö Högskola ger kontinuerligt öppna intressanta föredrag. Samt har kurser, andra evenemang och en lista med länkar till fler relevanta föredragsverksamheter och resurscentra i Malmö med omnejd. Läs mer här.

Malmö Kulturhistoriska Förening. Mötesverksamhet och årsboken Elbogen, Nu görs årsskrifterna tillgängliga direkt på hemsidan genom att dessa skannas in och publiceras som pdf:er. Böckerna finns annars att läsa i Malmö på Stadsarkivet, i Stadsbibliotekets Malmörum, och de går i viss mån också att låna hem från olika bibliotek i staden eller att köpa på antikvariat. Medlemmar (125kr per år) får de nya årsböckerna (samt inbjudan till roliga föreläsningar och julmiddagar bland annat). Elbogen är en klassiker och en stor källa till underhållande fortbildning om Malmö stads historia (okey jag medverkar också i några nummer. 🙂 ) Hemsidan.

Stadsarkivet och databaser. Stadsarkivet har allt inklusive fantastiskt kunnig personal! I salarna finns datorer anslutna till Arkiv Digital, en databas där du kan ta del av inskannat material från olika nationella arkiv som husförhörslängder, sockenstämmoprotokoll, bouppteckningar, bildsamlingar och dylikt. AD kan man prenumerera på till sin egen hemmadator, men på Stadsarkivet är tjänsten gratis.
Riksarkivets Nationell Arkivdatabas, NAD är en datortjänst som går att använda gratis från vilken dator som helst. NAD är ett arkiv över arkiven i Sverige och vad dessa innehåller. Kan vara en bra start när man vill orientera sig om vad som kan tänkas finnas i ett visst ämne, ort, etc. Hemsidan.
Glöm inte alla historiska kartor som också finns över alla möjliga områden och anledningar! Lantmäteriet säger sig ha en av världens största samlingar av historiska kartor, mer än en miljon, och du kan gratis söka i deras databas och titta på kartorna i datorn. Hemsidan.

Sociala media, bloggar och liknande. Stadsarkivet publicerar foto från det gamla Malmö och skriver lagom om detta på sitt Instagram-konto, sök på Stadsarkivet. Sven Rosborn har lagt upp en del av sina filmade föredrag på sin hemsida  och på sitt konto på academia.edu publicerar han fortlöpande ur sitt omfattande författarskap om malmöitisk och skånsk historia, företrädesvis, och det från enstaka artiklar till hela böcker vilka du här kan ladda ner gratis.
På Facebook finns det grupper för att diskutera och visa bilder från Malmö förr och nu, sök på Malmö. Tidvis trevligt, tidvis väldigt gnälligt om att allt nybyggt är fult och att det var bättre förr…

This entry was posted in Malmö and tagged . Bookmark the permalink.

3 Responses to Tips för dig som är intresserad av Malmös historia

 1. Söderberg says:

  Hej,
  Har ni hört talas om
  Kvarnbytorp nr 7, jag har haft en släkting som bodde där c 1920
  bärhandtag var smedlärling hos Hofvander.

  Vänligen
  Lars Söderberg
  Klågerup

 2. Hitta en dator som är uppkopplad mot arkiv digital, Stadsarkivet har såna och kanske stadsdelsbibliotekeg på Kirseberg fortfarande har det. För där kan du kolla husförhörslängderna över vilka som har bott i Kvarnbytorp 7.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s