Utflykt i golfrikets natur och fågelvärld

DSCN1665

DSCN1655

Kvarnby golffält omgärdas av cykelbanan till bokskogen – Fårabäcksvägen -vägen mellan Östra Kattarp och Kvarnby – Kvarnbyvägen. Den stora 18-håls banan är rejält kuperad genom Romeleåsens försorg som här gör en tack- och farvälföreställning i sin mest västliga utlöpa. Flertalet dammar från kritans tid och en och annan lada, trädgård och rest från boningshus kompletterar bilden. Invånarna är givetvis tvåbenta golfspelare, men de samsas om utrymmet med en stor artrikedom av fåglar och växter. Jag kunde på Kristi Himmelfärdsdag i veckan göra en helt underbar promenad under sakkunnig ledning av golfklubbens egen viltvårdare.

DSCN1673

En damm som gjord för backsvalor. Vilket de själva verkar hålla med om. Under min första vandring i detta egna rike som jag av respekt för höghastighetsbollar aldrig vågat mig in i tidigare, men nu när jag hade golfklubbens egen viltvårdare som ciceron så var det helt fascinerande att upptäcka vad som gömmer sig här inne. Det tog tre timmar att vandra runt, titta, fika och prata om allt vi såg. När det gäller fåglar så kunde vi inventera åtminstone följande denna soliga vackra majdag: duvhök, tornfalk, rödhake, rödstjärt, sothöna, häckande svanpar, trädgårdssångare, näktergal, sånglärka, tornseglare, backsvalor och ladusvalor.

DSCN1663 Här bor en kanin…

… och här har getingar haft sitt bo, det ser nästan ut som om en orm ömsat skinn, eller hur?

DSCN1670

Vi såg mer, men jag ville bara ge en glimt av denna värld som för bara några år sen var en av flera tänkbara möjligheter för Malmö stad att bebygga – golfklubben skulle erbjudas mark ännu längre österut- för att lösa bostadsbristen. Tack och lov stoppades planerna då, men det gäller att hålla koll på att detta ovärderliga öppna landskap också i fortsättningen får vara sådant.

DSCN1662

This entry was posted in Malmö, Miljö. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s