2014 är jubileumsår för Baltiska utställningen i Malmö samt minnesår för när första världskriget började. Det har betytt extra många öppna föredrag om det gamla Malmö – som även då öppnade sig för det verkligt nya. Vi har gott om mötesplatser för intressanta fria seminarier och här tipsar jag om en del:
Stadsarkivet. Förste april blir det föredrag om vad första världskriget kom att innebära för Malmö och den 20 maj repriserar stadsantikvarie Anders Reisnert sitt bildspelsföredrag om Baltiska utställningen. Vill du ha en plats på det sistnämnda bör du vara på plats en timme innan! Så var det sist i alla fall. Läs mer om Stadsarkivets seminarieverksamhet här.
Stadsbiblioteket. Huvud- och stadsdelsbiblioteken kör fortlöpande olika sorters gratis sammankomster, läs mer på huvudbibliotekets programsida. Särskilt vill jag så klart framhålla Husiebiblioteket där jag senast förra veckan lyssnade på arkeolog Belinda L. Nilsson som pratade om samtidsarkeologi i närområdet, riktigt spännande! Se Husiebibliotekets hemsida, vårprogrammet är där avverkat, men det kommer nytt till hösten. Och har du något du vill föreslå att själv få prata om så kontakta bibliotekarierna, det gjorde jag! 🙂
Särskilt om 1914 och Baltiska utställningen. Här finns samlat alla föredrag runt om i Malmö som fokuserar på vad som hände för hundra år sedan. Gå till seminarieprogramsidan. Webbplats för hela evenemangets alla händelser: www.baltiska2014.se
Institutet för studier i Malmös historia vid Malmö Högskola har också öppna seminarier att följa. Deras hemsida informerar även om de andra, ovannämnda, institutionernas föredrag om det historiska Malmö. Och så får du här tips om böcker, radioprogram, etc. Gå till IMH:s hemsida.
Kan vi ha det bättre?