Äventyret väntar i Fosie, kvitter…

“Kråkungen har fallit ur boet och kan inte flyga”, säger fågelguiden. “Han verkar paralyserad av skräck över att se oss, vi är väl hans första möte med mänskligheten”, säger jag. “Nä, han bryr sig inte”, säger experten. Då blir jag lite stött, så där. Men visst är det en trolsk skog håkan-kråkan sitter i? Och vet du var man finner den? I Fosie industriområde i södra Malmö…

Skogholms ängar heter ett projekt mellan olika myndigheter för att fixa till en gammal sumpig alskog så den blir något riktigt najs för både fåglar och mänskor och samtidigt få bukt med Risebergabäckens översvämningar. Ekologisk dagvattenhantering kallar Malmö stad det och har en fin webbsida med karta och väganvisning, etc.

Själv hittade jag Skogholms ängar genom en annons förra veckan i Kulturcentralens epostbaserade nyhetsbrev som jag prenumererar på. Det gällde en fågelexkursion i torsdags klockan 6 på morgonen. Det lät inte så blodigt och platsen lockade, Skogholms ängar i Fosie? 110 kronor och fin kikare utlånades, vandringen skulle ta 1 1/2 timme. Jag ställde väckarklockan, körde dit, och det var fantastiskt!

Skogen är hemlighetsfull och stigarna spännande och diskret dyker det upp lite skyltar och sittgrupper för picknicksugna. Ta några timmar på dig och åk hit och bara njut! Fågelutflykten jag följde med på arrangerades av Vilda Malmö med Erik Hirschfeld som ciceron och vi kunde pricka in 30 arter på vår rundvandring. Inga märkvärdigheter, men roligt att få kläm på våra sångare, till exempel, samt få sig till livs smaskiga detaljer om hur olika fågelarter sköter sina relationer. 🙂 Och det var festligt att även proffset hade en liknande mobil-app som jag ju precis har installerat, Kvitter, se tidigare inlägg.

Här kommer en lista på allt vad vi såg och/eller hörde:
björktrast, blåmes, bofink, fiskmås, gransångare, grå häger, gråtrut, gräsand, grönfink, hämpling, härmsångare, koltrast, kråka, kärrsångare, ladusvala, lövsångare, näktergal, ringduva, rödstjärt, skata, skrattmås, strandskata, svarthätta, sånglärka, talgoxe, tofsvipa, trädgårdsångare, törnsångare, ängspiplärka, ärtsångare.

This entry was posted in Miljö. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s