Tillvarons egen äggröra

Påskhälsningar från mitt matsalsbord. Kycklingar i alla former är gulliga och de är goda att äta. Men transportsträckan för den kläckte fram till grytan är varken gullig eller god. Utan bara hemsk. Kan så klart inte låta bli att tänka på det mer än någonsin när vi nu i påsk matas med sagoversioner av hur de befjädrade varelserna har det.

Och så då högtiden i sig. Där den segrande religionen som vanligt tagit upp riter från den som konkurrerats ut och gett gamla ritualer nya betydelser -eftersom det inte gick att helt utrota sederna. Det äts ägg och hurras till det nya framspirande livets ära med en glad snaps och fastas och gråts över den döde guden i en enda röra. Äggröra. F´låt. Precis som vid julaftonsfirande och midsommar, etc.

Under de flesta äldre landsortskyrkor finns en hednisk kultplats och påståenden om tillvarons yttersta mening går ofta att spegla i en motsats…

Ha en skön ledighet hur som helst! Fast visst är det tragiskt att Malmös alla bibliotek är stängda under hela påskhelgen medan affärerna, de heliga shoppingcentrumen, är mer öppna än någonsin. Snacka om högtid och vad vi håller för sant i våra liv!

This entry was posted in Religion och politik. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s