Ljus i juldagsmörkret?

Det är skillnad inte bara på mörker och mörker, juldagsskymningen är ju mysig, utan även på ljus och ljus. Jag har i månaden installerat min första lågenergilampa. Och jag är knäckt. För blir jag så här irriterad på en lampa -hur ska jag då må när jag tvingas ha enbart sådana här i hela huset?

Jag minns en granne som för många år sedan frivilligt bytte ut alla traditionella glödlampor mot lågenergi-diton. Hon bröt ihop när elräkningen kom. För istället för att där äntligen se en lättnad i en ansträngd budget så var räkningen på ett högre belopp än vad hon någonsin betalat en elräkning på. Min son elektrikern förklarade det med att lågenergilampor beter sig ungefär som lysrör och drar rejält med el när man slår på dem för att sedan går ner till en bråkdel av den vanliga glödlampans energiförbrukning.

Hon var väl van vid att precis som jag tända när man går in i ett rum, men sedan släcka när man lämnar det. För att spara el så klart, men kanske mest för att varför ska lamporna fortsätta lysa när man lämnat toaletten, tvättstugan, förrådet, klädkammaren, hallen, etc och andra rum man bara går in i för ett kortare ärende? Lågenergilampor lönar sig alltså ekonomiskt och miljömässigt om de får stå och brinna, men man ska undvika att tända dem…

Men nu ska man tänka om och låta lampor brinna i hela huset hela tiden? Tyvärr blir det enda sättet att överleva utan att bli galen den dag det bara finns lågenergilampor att tillgå i handeln. För de här lamporna har ju en löjligt lång startsträcka innan de kommit upp i full kraft. Jag har installerat min i takkronan i sovrummet där det behövdes en matt, 40watts lampa med stor sockel och för just den kombinationen finns det numer bara lågenergilampor. Taklampan tänder jag bara för ett snabbt översiktsljus när jag ska hämta någonting eller som i sovrummet: in och bädda sängen som hastigast på morgonen. Numer fumlar jag runt i mörker och är färdig innan lampan är det…

Är alla lågenergilampor så här? Tjänar miljön verkligen på att man slutar släcka efter sig i tomma rum och låter alla lampor stå och brinna hela tiden istället? Det här för att slippa irriterande väntan på att lamporna vaknar till maxläge efter påslag, men också för att inte få högre elräkningar tydligen. Hur trevligt är det att bo i ett sådant hem med fullt ljus överallt? Hur kul är alternativet? Ska jag köpa pannlampa eller gå över till fotogen istället?

This entry was posted in Miljö, Religion och politik. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s