Söndagspromenad genom årtusendena

Kolla trädskivan, den är 9000 år gammal, dvs trädet levde då och stod och grönskade nere vid det som idag är hamnen vid Malmö Högskola. Det här var ett av flera fyndsaker museipedagogen grävde fram ur sin stora väska under dagens arkeologiska vandring i Gyllins trädgård. En dam avvek när vi kommit fram till det nybyggda hus hon bodde i. Som ord på vägen fick hon veta att hennes hus stod ovanpå en påträffad dubbelgrav där det ena liket hade en pilspets genom käken. Kul!

Gatukontoret gör ett jättebra jobb! Jag vet att jag muttrar en del här på min blogg och i epost till dem, men de är stryktåliga och alltid snabba och vänliga på att svara. Samt komma oss som söker dem i olika ärenden till mötes på konstruktiva sätt! Till exempel skyndade de sig att gödsla Malmö stads hemsida med annonseringar om helgens guidade vandringar i Gyllins jämte om kosläppet i Bulltofta. Det efter att jag klagat på att det saknades information om evenemangen. Gatukontoret vill verkligen veta av kontakt!

Har någon annan därför lust att höra av sig till dem i ett ärende som jag skulle vilja ta upp, men där jag har en känsla av att jag kanske ändå ska ta det lite lugnt ett tag: Cykelskyltarna! Först var det jätteroligt att det står Kvarnby på allihop, men sedan upptäckte jag att skyltarna fortsatte att peka vidare mot Kvarnby fastän de redan stod i Kvarnby. Men skyltarnas Kvarnby är verklighetens Kvarnby by som ligger halvvägs till Oxie. Verklighetens Kvarnby är det som kallas för Östra Skrävlinge på skyltarna. Det senare namnet är en gammal områdesbeteckning som omfattar mer än Kvarnby, men som jag aldrig hört någon använda under de 20 år jag har bott i KVARNBY!!! Kvarnby är dessutom en benämning som täcker mer idag än för 20 år sedan skulle jag vilja säga. Så varför i hela fridens namn har Gatukontoret grävt fram en stendöd benämning för området samt börjat kalla Kvarnby by för Kvarnby? Mina vänner i stan som ska cykla ut till mig kommer att hjula vilse allihop…

Men som sagt: Har någon annan lust att eposta Gatukontoret? De har en formulärsida på webben också att bara knappa in frågorna på…

This entry was posted in Malmö, Söndagspromenad and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s